Reportage.

2017-05-24 07:41
  • Kazim Kizil deltog i egenskap av dokumentärfilmare på en demonstration i sin hemstad Izmir efter valet och det var i samband med den som han greps, för att senare häktas.  Bild: Emre Tazegul/TT
    Kazim Kizil deltog i egenskap av dokumentärfilmare på en demonstration i sin hemstad Izmir efter valet och det var i samband med den som han greps, för att senare häktas.
  • Gustav Skogens och Kazim Kizil pratade om risken för repressalier till följd av Kazim Kizil aktivism när de sågs i Turkiet. Kazim Kizil är en av de drivande i den alternativa mediaorganisationen Kamera sokak   Bild: Become the media
    Gustav Skogens och Kazim Kizil pratade om risken för repressalier till följd av Kazim Kizil aktivism när de sågs i Turkiet. Kazim Kizil är en av de drivande i den alternativa mediaorganisationen Kamera sokak 
  • Bild: Become the media

Oväntad vändning när intervjupersonen greps

Vissa dokumentärfilmare provocerar fram konflikter. Andra avvärjer dem. I Gustav Skogens fall medförde gripandet av en av intervjupersonerna i dokumentärprojektet ”Become the media” framför allt frustration och en känsla av maktlöshet. 

”Vad som händer med filmen nu känns sekundärt. Jag vill bara att Kazim Kizil ska friges”, säger Gustav Skogens.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Förra året reste Gustav Skogens till Turkiet för att träffa apotekaren och dokumentärfilmaren Kazim Kizil i samband med inspelningen av ”Become the media”. Ett dokumentärfilmsprojekt där Gustav Skogens tillsammans med medlemmar från det oberoende produktionsbolaget Vilda bomben i Göteborg träffar aktivister runt om i världen som på olika sätt försöker att skildra det som händer i samhället. Oftast gör de det för att de menar att media i landet inte ger en rättvis bild av det som sker, och för att de anser att medborgarna har rätt till mer nyanserad information. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


En rättviseaktivist

Kazim Kizil är, precis som övriga intervjupersoner i dokumentärfilmen, en rättviseaktivist som använder sin kamera som vapen. Han är med och driver organisationen Kamera sokak, han filmar demonstrationer och dokumenterar det som sker i Turkiet, men framför allt följer han processer i det turkiska samhället. Kazim Kizil har till exempel gjort en dokumentärfilm om invånarna i byn Yirca, i nordvästra Turkiet, och deras kamp mot det kolkraftverk som riskerade att ödelägga de urgamla olivodlingarna i området och därmed invånarnas levebröd. Invånarna vann till slut striden mot kraftverket och filmen har visats både runt om i Turkiet och utomlands. 

– Kazim Kizil är en sådan där genomgod människa och en oerhört skickligt filmare, säger Gustav Skogens. 

Ändra konstitutionen

Efter folkomröstningen om att ändra konstitutionen för att ge presidenten mera makt i Turkiet i april i år, skrev Kazim Kizil en tweet där han ifrågasatte giltigheten i valresultatet. Han deltog även i egenskap av dokumentärfilmare på en demonstration i sin hemstad Izmir efter valet och det var i samband med den som han greps, för att senare häktas. Häktningen grundades på tweeten som anses ha förolämpat presidenten. 

– Kazim Kizil har trakasserats tidigare. Han är kurd, han är aktivist och han är kritisk till det rådande systemet. När jag träffade honom i Turkiet pratade vi om detta. Om risken att han kunde gripas. Då sade han skämtsamt att om det händer så kommer det väl att startas en kampanj i stil med #freekazim – sedan går folk vidare med sina liv, berättar Gustav Skogens. 

Precis det har skett. En kampanj har startat för att uppmärksamma gripandet av Kazim Kizil. Men Gustav Skogens vill hoppas att den får effekt. Att rätt personer uppmärksammar det som har hänt och att Kazim Kizil friges. 

– När jag såg på Facebook att han gripits förstod jag direkt att det var allvarligt. Men jag vågade inte kontakta varken hans vänner eller honom, för jag visste inte om det skulle hjälpa eller bara göra saken värre för honom. Till slut kontaktade en av hans vänner mig, berättar Gustav Skogens. 

Stöttar Kazim

Nu gör han och filmteamet vad de kan för att stötta Kazim Kizil och de vänner som finns på plats i Turkiet. 

– Jag hoppas att vi kan vara ett stöd. Och att vi kan bidra till att visa vad som sker i Turkiet och hur allvarligt det är. Jag menar folk reser fortfarande dit på solsemester. Vi vill skapa en medvetenhet om läget där, säger Gustav Skogens. 

Vad som kommer att hända med filmprojektet ”Become the media” och hur de ska jobba vidare är oklart och i nuläget inte så viktigt. 

– Vi vill bara att Kazim Kizil ska friges, säger Gustav Skogens.