Ledare. Bengt Cete .

2016-07-02 06:28
"Vi människor är i dag lika beroende av naturens tjänster som vi alltid har varit, men i vårt specialiserade samhälle är sambanden så otydliga och förståelsen ibland så låg att den hotar förutsättningarna för vår egen överlevnad", skriver Bengt Cete.  Bild: Ralf Hirschberger/AP/TT
"Vi människor är i dag lika beroende av naturens tjänster som vi alltid har varit, men i vårt specialiserade samhälle är sambanden så otydliga och förståelsen ibland så låg att den hotar förutsättningarna för vår egen överlevnad", skriver Bengt Cete. 

Vi behöver naturens tjänster

Naturen är mer än en kuliss som fladdrar förbi utanför bilfönstret.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

För en månad sedan var det en nyhet i Norrköping att stadens biodlarförening hade placerat ut två kupor vid Färgaregården. Att detta slogs upp som en nyhet är för mig ett tydligt tecken på hur den värld vi i dag lever i har fjärmat sig från det som för bara några generationer sedan var helt naturligt, och hur otydliga sambanden är mellan ekosystemen och vår egen dagliga existens. Jag tror nog att de flesta vet att bin pollinerar blommor, men att det har någon betydelse för oss människor är nog inte klart för så många, men faktum är att två tredjedelar av all livsmedelsproduktion är beroende av pollinering! På grund av allt färre blommor, användandet av giftiga bekämpningsmedel och angrepp av kvalster har antalet bin på senare år minskat högst dramatiskt, vilket på sikt hotar stora delar av vår livsmedelsproduktion.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


I kommunens budget finns sedan ett par år en precisering inskriven: "Naturens mångfald och processer ger oss många gratistjänster som vi är beroende av för vår överlevnad och välfärd. Luften vi andas, vattnet vi dricker, maten vi äter, bränslen och råvaror är exempel på några av de tjänster som naturen ger oss. De brukar kallas ekosystemtjänster. Att arbeta med kunskapen om ekosystemstjänster är ett sätt att göra kopplingen mellan naturen och människors liv tydlig."

Vi människor är i dag lika beroende av naturens tjänster som vi alltid har varit, men i vårt specialiserade samhälle är sambanden så otydliga och förståelsen ibland så låg att den hotar förutsättningarna för vår egen överlevnad. Men – naturen är mer än en kuliss som fladdrar förbi utanför bilfönstret, den är faktiskt grunden för våra liv. I byggandet av det ekologiskt hållbara samhället är detta en strategisk kunskap att bära med sig. 

Jag vet att utbildningssystemet har många viktiga kunskaper och insikter som ska förmedlas, men jag anser att just insikten om ekosystemtjänsternas betydelse för vår välfärd och överlevnad är så fundamentalt viktig att den måste ges den högsta prioriteten. Vad spelar det annars för roll hur mycket kunskaper vi har om annat, om vi inte har tillgång till livets mest basala behov: mat, luft, vatten, bränslen, råvaror och mediciner?

Vi har i årtusenden byggt våra samhällen på myten om att naturlagarna är förhandlingsbara, att det går att tänja dem lite till, bara för att få ut lite mer nytta. Vi har också byggt på myten om att de lagrade resurserna är oändliga, att de alltid kommer att finnas för framtiden och att vi blir rikare genom att tära på kapitalet. Resultatet ser vi nu allt tydligare för varje dag, med en miljökris som nu hotar att för alltid förändra förutsättningarna för livet på planeten Jorden.

Jag tror inte att ett par bikupor vid Färgaregården kommer att förändra utvecklingen, men att ge människor insikter om naturens samband och vårt beroende av naturens tjänster ger en bättre politisk bas för de beslut som på kort sikt är plågsamma, men på lång sikt nödvändiga.