Ledare. Bengt Cete .

2017-07-10 06:00
"Vår europeiska bild av Afrika formades under kolonialtiden då vi seglade ut i världen och började förtrycka folk som var annorlunda än vi." Bild: Claude Paris/TT
"Vår europeiska bild av Afrika formades under kolonialtiden då vi seglade ut i världen och började förtrycka folk som var annorlunda än vi."

Vi är alla afrikaner

Det som främst var av betydelse för utvecklingen av människans hjärna var tillgången på fett­syror från fisk och skaldjur.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Tragedierna där tusentals människor som söker sin framtid i Europa drunknar på sin färd över Medelhavet fortsätter. I ­media rapporteras dessa offer oftast bara som afrikaner, men afrikaner är vi faktiskt allihop.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


De senaste forskningsrönen beträffande människans tidiga utvecklingshistoria pekar på att det var i Afrika som människan som vi i dag känner henne tog form. I Blombosgrottan vid den sydafrikanska ostkusten har det påträffas mängder av fossil som visar att platsen var bebodd av människor redan för 77 000 år sedan.

Människorna levde sannolikt på platsen under långa tider även dessförinnan och livnärde sig mycket på det som havet kunde ge. Det som främst var av betydelse för utvecklingen av människans hjärna var tillgången på fettsyror från fisk och skaldjur. Människorna i Blombosgrottan hade förmåga att fånga fiskar på upp till 50 kilo, vilket tyder på att de hade utvecklat någon form av avancerade fiske­redskap. Det som har förvånat forskarna mest är dock att dessa människor har efterlämnat grottmålningar som inte bara visar att man haft har förmåga att tillverka färger av mineraler och fetter utan att man också hade en kultur med inslag av abstrakt tänkande och behov av att uttrycka sig i bilder.

Vid den tiden var hela den övriga världen obefolkad av människor. Cirka 10 000 år senare tog sig de första människorna över Bab-el-mandebsundet mellan Afrikas horn och den Arabiska­ halvön och fortsatte­ där att spridas ut över det vi i dag kallar Europa, Asien och så småningom ända bort till Amerika och Australien. Till Europa kom människan så sent som för cirka 60 000 år sedan, och våra äldsta grottmålningar i Chauvetgrottan i Frankrike, är bara knappt hälften så gamla som de sydafrikanska, cirka 32 000 år.

Vår europeiska bild av Afrika formades under kolonialtiden då vi seglade ut i världen och började förtrycka folk som var annorlunda än vi. Den amerikanska naturgeografen Jared Diamond beskriver i boken ”Vete, vapen och virus” hur européernas övertag byggde på ett för jordbruk fördelaktigt klimat som gav en stor befolkningsökning, hur livsstilen med att leva nära husdjuren gav ­immunitet mot dödliga virussjukdomar och en framgångsrik utveckling av vapen.­ Det snabba undertryckandet­ av främmande folk gav grunden för synen på att dessa människor var oss underlägsna och bäddade för den rasism som fortfarande plågar världen.

Jag tycker att vi ska ha denna historia klar för oss när vi talar om afrikaner. Medias­ bild av den kontinent som har burit människans vagga domineras av en blandning av världsdelens fantastiska natur och bottenlöst elände i flera dimensioner. Men Afrika är mycket mer än så, afrikaner är mycket mer än så. Afrikaner är vi alla.