Ledare. Amra Bajric.

2016-09-17 06:01
Bild: Leif R Jansson/TT

Vårdpersonal i Östergötland straffas

Här är partyt över sedan länge, och man tar i stället fram nedskärningskniven och riktar den skoningslöst nedåt

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

För ett par veckor sedan tågade Sveriges vårdpersonal ut på gator och torg runt om i landet för att kollektivt visa att det är nog med nedskärningar. Det är inte en dag för tidigt. Vårdupproret lockade politiker återigen till första sidorna, där heliga löften om bot och bättring utfästes. Hälsoministern Gabriel Wikström tog på sig sin mest bekymrade ansiktsmask, och utförde det klassiska politiska partytricket – "jag ser och hör er" – samtidigt som han inte presenterade konkreta förslag på hur den svenska sjukvården och dess anställda ska få det bättre. Tricket avslutades sedan med socialdemokratisk abrakadabra, "det här får vi undersöka närmare". 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Här i Östergötland är det inte ens någon politiker som låtsas se och höra vårdpersonalen, här är partyt över sedan länge, och man tar i stället fram nedskärningskniven och riktar den skoningslöst nedåt (aldrig uppåt – ledningens administrativa kostnad är inget att tala om!). 

För att "bromsa kostnadsutvecklingen" har region Östergötland bestämt sig för att försvåra nyanställningar genom meningslösa byråkratiska kontrollrutiner (kostar sådant ingenting?). Detta ska alltså syfta till att hindra folk från att söka anställning i vården, när man överallt i landet söker febrilt efter sjukvårdspersonal. 

Gör er inte besväret att ansöka till Region Östergötland, med andra ord. Och till patienterna, ni får hålla till godo med jäktande personal som är så underbemannade att ett vänligt ord kostar för mycket. Slutligen, för er som redan är anställda, oroa er inte, Region Östergötland har en överraskning till er också: en indirekt lönesänkning på drygt 500 kronor i månaden. Parkeringsavgift kommer nämligen att införas, även för personal. Inga bekymrade sossar här inte, vare sig med eller utan ansiktsmask, eftersom Mats Johansson (S) ser det som en skatt. Avgifter av det här slaget drabbar naturligtvis hårdast de lågavlönade som behöver parkera – alla betalar lika mycket, rik som fattig. En annan pikant krydda i soppan är att Mats Johansson och politikernas gratisparkering inte drabbas. Kollektivtrafikens främsta företrädare, Miljöpartiet, tycker att förslaget är bra då det uppmuntrar till cykling i stället för privatbilism. Ännu en gång läggs planetens räddning främst på de lågavlönades axlar. 

Vårdupproret gjorde allas röster hörda, från läkare till patienter och allt däremellan. Vi fick lyssna på historier om osäkra förlossningar, skift som staplas på varandra, trötta händer och fötter samt en allmän hopplöshet. Det sista region Östergötland borde göra efter en sådan signal som vårdupproret sände är att straffa vårdpersonal och i förlängningen det svenska folket ytterligare. Vi måste bryta denna trollkrets av Allianspolitiker som skjuter den allmänna sjukvården i sank för att låta privatförsäkringar ro dem som har råd i hamn, och socialdemokrater som sedan likt galna sjökaptener enbart "pragmatiskt" fokuserar på land i sikte. Jag ställer mig frågan – hur många av oss kommer att ha drunknat när båten väl surras fast i land?