Ledare. Tamya Viinikka.

2016-07-16 06:01
"På slutet av festivalen hade fyra våldtäkter anmälts, två av dessa skedde under konserter. Kan du förstå det, lillebror? Det kan inte jag i alla fall. Var det någon som såg och vände undan blicken?", skriver Tamya Viinikka. Bild: Izabelle Nordfjell/TT
"På slutet av festivalen hade fyra våldtäkter anmälts, två av dessa skedde under konserter. Kan du förstå det, lillebror? Det kan inte jag i alla fall. Var det någon som såg och vände undan blicken?", skriver Tamya Viinikka.

Till min lillebror

Det ni gör är att lägga skulden på offren. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är sommar och festivalerna är igång. Många har haft skoj, andra inte. Inför Bråvalla-festivalen hade polisen delat ut armband med texten ”Tafsa inte”. Jag skrattade högt. Var det här den hemliga ingrediensen för färre våldtäkter, ett armband?  Polisen hade fel, redan efter första kvällen våldtogs en tjej. Under en konsert. På slutet av festivalen hade fyra våldtäkter anmälts, två av dessa skedde under konserter. Kan du förstå det, lillebror? Det kan inte jag i alla fall. Var det någon som såg och vände undan blicken?


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Du har fyra äldre systrar, lillebror. Du måste veta att vi lever i ett samhälle när män tar sig friheter som inte finns, där män styr och upprätthåller normer och beteenden som är skadliga. Det finns många exempel på hur det kan se ut. Ett sådant exempel är våldtäktsfallet i våras där fyra tonårspojkar friades för en våldtäkt på en tjej. Alla befann sig på en studentkryssning där alkoholen flödade. Motiveringen till varför killarna friades var att tjejen i vilket ögonblick som helst hade kunnat resa sig upp och gå iväg. Enligt min mening så säger domen att om hon inte hade varit full skulle hon inte ha hamnat i den situationen hon befann sig. I en hytt med fyra tonårsgrabbar. I stället för att gärningsmännen blir dömda normaliseras dessa brott. Till offrens nackdel. 

Jag tror att du har förstått det. Till viss del. Ibland innan vi går ut kan du säga ”ta på dig något annat, det är för kort” eller ”drick inte för mycket”. Jag vet att du säger det här med omtanke men det är helt fel tillvägagångsätt. Thomas Agnevik, polisens presstalesperson, sade till Bråvalla-besökarna att vara nyktra och hålla ihop, att aldrig gå ensamma någonstans. Det är inte första gången polisen gör något liknande. I mars varnade Östersundspolisen kvinnor att gå ut på kvällen för att de hade fått in sex anmälningar om oprovocerat våld mot kvinnor och ingen gärningsman var funnen. Det ni gör är att lägga skulden på offren. 

Jag begär inte mycket av dig, lillebror. Du beskrivs oftast som den snällaste av oss alla fem och så må det vara. Dina systrar ska kunna gå ut i vilka kläder som helst, med vem vi vill och dricka hur mycket vi vill. Det är inte vi som gör eller har gjort fel. Vi har försökt lära dig vad som är fel. Jag säger försökt för du kan göra och tycka tvärtemot. Du kan säga att du inte identifierar dig med det här som jag skriver om och det är okej. Precis som du kan jag inte identifiera mig med offren. Men det betyder inte att jag struntar i det här. Och du lillebror, du kan hjälpa till. Ta ett nej. Är hon berusad, ligg inte med henne. Säger hon ja och sedan nej, backa undan. Ser du att någon annan vill göra en kvinna illa, gå emellan. Jag hatar att säga ”om hon vore din mamma/syster skulle du låta henna vara”. Svaret från dig är, ”självklart” och det är bra. Men du behöver lära dig att visa alla kvinnor den respekten och omtanken som du visar din mamma och dina systrar. I alla situationer. 

Detsamma gäller dig. Säger du nej, så är det nej.