Ledare. Tamya Viinikka.

2016-08-27 06:28
"Sverige är ett kallt land och då pratar jag om vädret, den vita vintersnön och den ruskiga gråa hösten. Även samhällsklimatet i Sverige är på väg åt det hållet. Eller ja, enligt mig så är Sveriges samhällsklimat redan kallt och jag fryser." Bild: TT
"Sverige är ett kallt land och då pratar jag om vädret, den vita vintersnön och den ruskiga gråa hösten. Även samhällsklimatet i Sverige är på väg åt det hållet. Eller ja, enligt mig så är Sveriges samhällsklimat redan kallt och jag fryser."

Sverige har blivit kallt

Sverige håller på att bli ett land som jag inte längre känner igen. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Häromdagen satt jag på ett tåg till Stockholm. Jag hade jobbat en hel dag i solskenet och längtade hem till min familj. Ju närmare vi kom Stockholm, desto kallare blev det. Luftkonditioneringen var på för fullt och jag ville krypa ihop i en filt. I stället spändes käkarna och gråten satt i halsen. Jag kände fasa inför den kommande vintern och påmindes om de tidigare vintrarna. Sverige är ett kallt land och då pratar jag om vädret, den vita vintersnön och den ruskiga gråa hösten. Även samhällsklimatet i Sverige är på väg åt det hållet. Eller ja, enligt mig så är Sveriges samhällsklimat redan kallt och jag fryser. Kylan lamslår mig.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Men hemma hos en av mina vänner är det annorlunda. Hemma hos hens familj sover de med öppna dörrar. Alla sovrumsdörrar är öppna dygnet runt. De första gångerna jag sov där tyckte jag att det var märkligt och det tog ett tag innan jag vågade fråga rakt ut varför de gjorde så. Svaret var att det blev en bättre cirkulation i hemmet, det blev varmare i alla hörnen av huset när dörrarna var öppna. Det fick mig att tänka på mitt föräldrahem. Under dagen är alla dörrar öppna. Folk kommer in och ut. Ibland sover någon över i några dagar och ibland är det veckor. En annan har fått en egen kopia av våra nycklar. Ibland får man höra "Jag älskar att vara här, det känns som att vara hemma". 

Jag önskar jag kunde säga "Sverige är mitt, här hör jag hemma", men det kan jag inte. Sverige håller på att bli ett land som jag inte längre känner igen. För snart ett år sedan släpptes det bilder på en liten pojke i röd tröja och blåa byxor, liggandes på en strand. Hela Sverige öppnade sina hjärtan och engagerade sig i frågan om säkra flyktvägar till EU. Löfven själv sade "Mitt Europa bygger inte murar, vi hjälps åt när nöden är stor". I november, några veckor senare satte statsministern ner foten och menade att Sverige behövde ta en paus, ha lite andrum från flyktingkrisen. Reko kille, men oj vilken kappvändare! 

Då började ett frö att gro i riksdagspartierna under pausen, andrummet. Tillfälliga uppehållstillstånd, begränsad anhöriginvandring och försörjningskrav. Dessa idéer blev sedan lag. Den 21 juni röstade Sveriges riksdag igenom lagen om tillfälliga uppehållstillstånd, som sedan sattes i kraft bara en månad senare. Återigen har bilder släppts från krigets Syrien. Omran har under hela sitt liv upplevt krig och räddades för några dagar sedan från rasmassorna efter en flygattack i huvudstaden Aleppo. Är det inte dags att öppna gränserna igen? Det gick så snabbt att stänga gränsen så det borde väl gå lika snabbt att öppna igen, eller hur? Det kommer att bli ett varmare Sverige.