Ledare. Kenneth Johansson .

2018-01-01 06:00
”Finns det något bättre än att sätta sig vid köksbordet och slå upp tidningen med en kopp kaffe efter en arbetsdag framför datorskärmen? Man till och med läser annonserna med förtjusning”, skriver Kenneth Johansson.  Bild: Fredrik Sandberg/TT
”Finns det något bättre än att sätta sig vid köksbordet och slå upp tidningen med en kopp kaffe efter en arbetsdag framför datorskärmen? Man till och med läser annonserna med förtjusning”, skriver Kenneth Johansson. 

Stoppa inte pressarna – tidningen är inte död

Hade stearinljustillverkarna samma dilemma när elektriciteten kom, att nu skulle alla ljus bli elektrifierade?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

När jag för några år sedan blev uppringd till fackexpeditionen på pappersbruket och fick en förfrågan om att låta mina medlemmar få en provprenumeration på en ny papperstidning som skulle starta i Norrköping trodde jag att någon drev med mig. Eller hade det vänt, var hotet mot fler nedläggningar av papperstidningar över, och man insett att tidningsläsning är klart bättre än att surfa på nätet? Hade man tröttnat på reklamsnutten om de billigaste glasögonen som man tvingades se innan man kunde läsa om trafik­olyckan på Östra promenaden? Nej, det var sant. En ny tidning med inriktning mot vänstersidan på den politiska skalan. En efterlängtad motvikt till Norrköpings övriga tidningar som är blå, varav den ena har en något rödare nyans. Den nya tidningen skulle skifta i rött och grönt.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Självklart ställde jag upp på detta. Jag ställde även upp med att skriva om fackliga frågor i tidningen. Jag gjorde det för jag fortfarande tror på tidningen som det perfekta mediet och reklamspridare. Långt bättre än internet med påtvingade annonser eller reklampauser i långfilmer på tv. Finns det något bättre än att sätta sig vid köksbordet och slå upp tidningen med en kopp kaffe efter en arbetsdag framför datorskärmen? Man till och med läser annonserna med förtjusning.

Hade stearinljustillverkarna samma dilemma när elektriciteten kom, att nu skulle alla ljus bli elektrifierade? Men de levande ljusen finns kvar än i dag trots att det var över hundra år sedan elen kom. Samma sak gäller nog för papperstidningen, den kommer inte att konkurreras ut av det digitala. Men båda har sina fördelar och nackdelar och de kompletterar varandra med sina specifika egenskaper. Internets snabbhet att rapportera om händelser och det tryckta ordet på papper som avslappnande och inspirerande.

Man kan ju undra om det kommer att finnas möjlighet att läsa de digitala skrifterna om hundra år när dagens teknik har försvunnit och byts ut mot något för oss i dag okänt. Hur många har i dag kvar sin läsare av floppydisketter där man lagrade data förr. Det som är tryckt på papper finns kvar för all framtid.

Man hör ofta att tidningsläsning är en generationsfråga där de yngre läser alla nyheter på nätet medan vi äldre föredrar tidningen. Men det finns nya enkätundersökningar som visar att 75 procent av de som är födda mellan 1985 och 2003 läser tryckta magasin i dag och att 75 procent kommer att läsa lika mycket, eller mer, i fram­tiden.

En anledning till att antalet yngre tidningsprenumeranter trots detta minskar är priset. När ungdomarna flyttar hemifrån till sin första egna bostad får de en provprenumeration i någon månad. Sedan kommer inbetalningskortet på årsprenumerationen, och den kan vara över 3 000 kronor. Då är det lätt att prioritera kostnaden för bredbandet och andra sätt att läsa nyheterna. Även om de gärna skulle vilja ha tidningen kvar.

Tyvärr har vi alla som gillar ETC Norrköping inte jobbat tillräckligt för att marknadsföra tidningen. Vi borde ha fått information om förutsättningarna för tidningens överlevnad innan det var för sent. Att driva en tidning är inget enmansjobb utan det krävs engagemang från många för att det ska fungera.

Tack för den här tiden och ett Gott Nytt År!