Ledare. .

2016-11-05 06:00
"Kan vi mäta en muslimsk kvinnas frigörelse och integration beroende på om hon bär slöja eller inte?" undrar Rudeina Mkdad. Bild: TT
"Kan vi mäta en muslimsk kvinnas frigörelse och integration beroende på om hon bär slöja eller inte?" undrar Rudeina Mkdad.

Se bortom slöjan

Unga tjejer som utsätts för ojämlik behandling eller lever i hederskulturer kommer inte att få det bättre för att det införs ett slöjförbud.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Är du muslim? Det år en fråga jag ofta får. Antagligen för att jag inte bär slöja. Kan vi mäta en muslimsk kvinnas frigörelse och integration beroende på om hon bär slöja eller inte? Den stereotypa föreställningen av arabiska och muslimska kvinnor är fortfarande vanlig i vårt samhälle.  Slöjan har blivit symbol för en identitet som många kopplar ihop med hederskultur och islam på ett negativt sätt.  Men hederskultur och slöjan finns även i andra kulturer och religioner. Frågan är varför muslimska kvinnor bär huvudduken? För att svara på den frågan måste man gå tillbaka tusentals år och se till huvuddukens historia. I den gamla grekiska kulturen var det vanligt att gifta kvinnor hade huvudduk på sig. Under den europeiska kolonisationen bar många arabiska och muslimska kvinnor slöja som en symbol för motstånd. En del invandrade känner att slöjan är en emotionell sak från deras hemland.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Var Moderaterna och andra partier medvetna om slöjans historia när de diskuterade slöjförbudet för flickor under 15 år i skolor och förskolor i kommunfullmäktige tidigare i höstas?

Moderaternas argument handlade i stort om jämställdhet i skolundervisningen, barns utveckling, hederskultur och världslighet i Sverige. Vad finns bortom slöjan? En vanligt ide om världslighet är frihet från religion. Men varför tolkas inte världslighet som var kvinnas frihet att själv välja?

Däremot firas jul och lucia i skolan. Ingen ifrågasätter valet av att fira de kristna högtiderna i skolan. Många tycker att jul är en tradition kopplad till svensk kultur, men det är i så fall slöjan också. För precis som jul handlar den mer om kultur än religion.

Jag bär inte huvudduk, men kan inte påstå att det har hjälpt mig att få en bättre lön. Ojämställdheten i vårt samhälle handlar inte om att jag är kvinna, muslim, eller invandrare men dessa faktorer tillsammans bidrar till att jag behandlas annorlunda. Jag har träffat kvinnor med huvudduk som känt sig obekväma i jobbintervjuer eller när de skickat in sina bilder till cv:t. Att vara muslimsk invandrad kvinna upplever de som ett stort hinder på arbetsmarknaden. Detta på grund av de negativa värden som finns kopplade till deras kultur.

Unga tjejer som utsätts för ojämlik behandling eller lever i hederskulturer kommer inte att få det bättre för att det införs ett slöjförbud.

De flesta som bär slöja gör det som ett sätt att uttrycka kultur, bevara en tradition eller för att de trivs med det. Det går inte att förutsätta att de är tvingade att bära huvudduk. Gör vi det skapar vi en konflikt, istället för att föra dialog.

Moderaternas motion vittnar om en kulturkrock. Men en dominant kultur kan inte tvinga andra kulturer att dela samma värden och åsikter.