Ledare. Miski Ibrahim.

2016-11-19 06:44
"Snart kommer det att sjuda av rasistisk retorik och praktik i USA – som ett resultat av den presidentkampanj Trump har bedrivit – något som även kan bli en verklighet i Sverige år 2018", skriver Miski Ibrahim. Bild: TT
"Snart kommer det att sjuda av rasistisk retorik och praktik i USA – som ett resultat av den presidentkampanj Trump har bedrivit – något som även kan bli en verklighet i Sverige år 2018", skriver Miski Ibrahim.

Så bekämpar vi den politiska rasismen

Det är viktigt att förstå att politiska rasister inte tror på etablerade medier, politiker, vetenskap eller statistisk.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Tiden är mogen för politisk rasism! Det visade USA-valet. Snart kommer det att sjuda av rasistisk retorik och praktik i USA– som ett resultat av den presidentkampanj Trump har bedrivit – något som även kan bli en verklighet i Sverige år 2018.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Alla bäddar vi för den politiska rasismen. Svenska regeringens retoriska glidning och otydlighet genom tiderna har banat vägen för, och legitimerat relativisering av människovärdet. Vägen för rasistisk propaganda jämnas. 

"Vi måste ta människors rädsla på allvar". Med den frasen möter många politiker oroade och uppretade människor, allt ifrån butikssäljaren i förorten som frekvent har blivit rånad, till flickor som har våldtagits av män som råkar ha en annan etnisk bakgrund. Hos våra folkvalda och det politiska etablissemanget sker en normförskjutning, som följd av att ett parti som SD försöker attrahera väljare med hjälp av invandringsmotstånd och misstänkliggörande av muslimer. Rädslan att bli utpekad som rasist har resulterat i en tystnadskultur som förstärker de vardagliga problem som många utsätts för, och det är så högerextrema krafter får makten. Det är så vi ger högerpopulistiska partier en röst.

Det är viktigt att förstå att politiska rasister inte tror på etablerade medier, politiker, vetenskap eller statistisk. Sannolikheten att argumentera med en SD-anhängare om invandring är lika liten som att argumentera profeten Mohamed med en Jehovas vittnen-medlem. Att förenkla problemen med en sådan enkel retorik som att "vi måste ta människors rädsla på allvar" eller "vi måste få över SD-anhängare på vår sida genom diskussion" gör att man missar poängen: det handlar om tro och övertygelse, och att genomföra ett långsiktigt antirasistiskt arbete med dem som redan är engagerade i politisk rasism är meningslöst.

Hur ska man förebygga den politiska rasismen? Det är viktigt att betona att den politiska rasismen har sitt ursprung hos alla etablerade partier. Högerpopulistiska partiers krafter blir alltid starkare när minoritetsrepresentation saknas i det politiska etablissemanget. Då ligger fördomarna på lur, och en obetänksam replik i den mediala politiska debatten kan riva upp sår som aldrig läks hos den träffade – även om det inte var avsiktligt. Det märktes tydligt i USA-valet när både Hilary Clinton och Trump pratade om muslimer som om de vore terroristbekämpningstillgångar. Ett behov att hävda gentemot andra väcks, och då står fördomen mot den avvikande.

Valet är 2018. Alla röster räknas. Det är viktigt att vi står enade när främlingsfientligheten blir starkare och minoriteternas grupp tystare, när flata politiker har subtila lösningar till dagens problem och när människor lider, men framför allt när alla bäddar för den politiska rasismen i rädsla att bygga ett starkare Sverige – för alla!