Ledare. Kenneth Johansson .

2017-08-14 06:00
I dag är det vanligt att en stor del av den verksamhet på företaget som inte tillhör kärnverksamheten läggs på ett externt företag, ett så kallat Facility Management-företag. Ibland kanske det är bra för före­taget men sällan för personalen Bild: Fredrik Sandberg/TT
I dag är det vanligt att en stor del av den verksamhet på företaget som inte tillhör kärnverksamheten läggs på ett externt företag, ett så kallat Facility Management-företag. Ibland kanske det är bra för före­taget men sällan för personalen

Outsourcing innebär risker – för både företag och anställda

Varför är facken ofta emot att outsourca verksamhet? Man tappar­ möjlig­heten att stötta sina medlemmar då de oftast kommer att arbeta under ­annat avtals­område.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Outsourcing av verksamhet har alltid varit ett dilemma för oss som arbetar fackligt. Det är just för att man släpper kontroll och insyn både för företag och fackförbund. Många företag lämnar bland annat ut lönehanteringen till externa företag som då får tillgång till mycket sekretess-klassade personuppgifter. Beslutet som Transportstyrelsen tog om att outsourca datahanteringen togs under tiden som Alliansen satt vid makten. Redan då borde man ha säkerställt hanteringen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Outsourcing betyder att man låter någon annan göra det som man tidigare har skött i egen regi. Många större arbetsplatser har till exempel tidigare skött städning med egen personal men sedan anlitat något annat företag för lokalvården. Posthantering, vakt och personalrestaurang är också i de flesta fall i dag outsourcat.

I dag är det vanligt att en stor del av den verksamhet på företaget som inte tillhör kärnverksamheten läggs på ett externt företag, ett så kallat Facility Management-företag. Ibland kanske det är bra för före­taget men sällan för personalen. Man går till exempel miste om de alternativa arbetsuppgifter som kan utgöra reträttplatser för den egna ­personalen.

Varför är facken ofta emot att outsourca verksamhet? Man tappar möjligheten att stötta sina medlemmar då de oftast kommer att arbeta under annat avtalsområde. Det övertagande företaget har skyldighet att ta över berörd personal men man kan välja att tacka nej till övergång och stanna kvar som anställd i det tidigare företaget. Då uppstår ofta en övertalighet som leder till uppsägning på grund av arbetsbrist.

Man hamnar även i en orolig situation då Facility Management-företagen står inför ständiga omförhandlingar och kan mista uppdraget efter något år och då finns inget krav att personalen ska anställas av den nya entreprenören.

Allt fler verksamheter står inför risken att outsourcas; datahantering, fastighetsservice och hela underhållsavdelningar. Detta är ett dilemma för facken som ser sina medlemmar försvinna ut till företag som ofta har en svag facklig verksamhet. Förhoppningsvis har haveriet med outsourcingen på Transportstyrelsen fått upp ögonen på företagen att outsourcing av verksamhet är ett riskabelt beslut och innebär risker för både företag och de anställda.