Ledare. Amra Bajric.

2017-10-16 06:00
”Gör som Berlin! Där har man förbjudit Airbnb, lyxrenoveringar, och har väldigt starka hyresregleringar.”, skriver Amra Bajric. På bilden ett bostadsområde i Marzahn i östra Berlin. Bild: Pontus Ahlkvist/TT
”Gör som Berlin! Där har man förbjudit Airbnb, lyxrenoveringar, och har väldigt starka hyresregleringar.”, skriver Amra Bajric. På bilden ett bostadsområde i Marzahn i östra Berlin.

Marknaden usel på att ge vanligt folk bostad

Resultatet är att ett fåtal medelsvenssons har blivit miljonärer utan att lyfta ett finger.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

"Den som är satt i skuld är icke fri.”

Svenskarna är ett av världens mest skuldtyngda folk, och det har inte med det lutherska arvet att göra. Det är på grund av bostadspolitiken. Göran Persson hade nog rätt när han för sin boktitel citerade socialdemokraten Ernst Wigforss: ”Den som är satt i skuld är icke fri”. Persson ville tala om statsfinanserna, vilket inte Wigforss gjorde. Statens budget ska inte vara i balans. Men för personekonomin är en skuld ofta en fotboja. Med skuldarbete förslavades USA:s svarta igen efter inbördeskriget. Att staten var skuldsatt används nu av Tyskland för att skendränka Grekland i ett nyliberalt stålbad.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


För den som inte vill stå i kö i 15 år för ett hyfsat boende i städerna är det bara att gå till bankerna med mössan i handen; för unga är det omöjligt utan välbärgade föräldrar. Bostadsmarknaden är ett av de tydligaste exemplen på att marknadens fördelning inte fungerar för majoriteten. Det byggs mer än på länge, men med ett öga till de som har råd. Hyrorna i nyproduktioner är skyhöga, om det ens är hyresrätter som byggs. Byggbolagen har länge suttit på kontrakt från kommunen för att driva upp priserna i en bostadsbrist. Med sin monopolställning håller de medborgarna gisslan.

Medan byggherrarna håller oss gisslan plockar banken pengar ur vår ficka. Tror du att du äger din bostad? Självklart inte! Det gör banken; du hyr bara av en annan sorts hyresvärd, men får ta hand om underhåll och säkerhet själv. Bostadsrätten har alltid varit insvept i en nyliberal dimridå. Jag har bott i hyresrätter och aldrig varit missnöjd. Visst har människor gjort snabba bostadsklipp, och hur frestande är det inte när man får chansen? Ombilda en allmännytta och flytta över miljonbelopp rakt ned i fickan på vanligt folk. Lockelsen är svår att motstå när politikerna har öppnat möjligheten. Jag läste vid tiden för Alliansen brandförsäljning av Stockholms allmännytta ett citat från det moderata före detta finansborgarrådet Sten Nordin där han påstod att det var den enskilt största rikedomsomfördelningen i modern historia, att det skapade ”egenmakt”. Jo tackar, det är så här borgare tänker. Det allmänna är värdelöst; endast det privatägda är värdefullt. Resultatet är att ett fåtal medelsvenssons har blivit miljonärer utan att lyfta ett finger, och resten får sova på soffor om de inte har råd med en bostad.

Somar al Naher skrev i en ledare för Dagens ETC den 25 september att många av hennes Facebookvänner har blivit obetalda privatmäklare. Hon intervjuar journalisten Per Björklund som har skrivit om bostadsbubblan, och han menar att staten måste ta ett helhetsgrepp om bostadssituationen. Det stämmer precis. Gör som Berlin! Där har man förbjudit Airbnb, lyxrenoveringar, och har väldigt starka hyresregleringar. De har också funderat på att införa skattehöjningar för utländska fastighetsinvesterare. Allmännyttan är aktiv och tar sitt sociala och politiska ansvar. Vill man undvika enklaver med rika där sjuksköterskor och arbetare måste pendla i en timme för att ta sig till jobbet är det bara att sätta igång.

Den som är satt i skuld är inte fri, och egenmakt raserar samhällets makt.