Ledare. Bengt Cete .

2016-08-20 06:01
"FN:s klimatpanel räknar med att så mycket som 30 procent av jordens åkermark kommer att dränkas om klimatmålet om max två graders uppvärmning vid nästa sekelskifte inte uppnås." Bild: Marcus Ericsson/TT
"FN:s klimatpanel räknar med att så mycket som 30 procent av jordens åkermark kommer att dränkas om klimatmålet om max två graders uppvärmning vid nästa sekelskifte inte uppnås."

Mark och mat

För oss gröna är det ett ansvar inte bara för oss själva, utan också för folken ute i världen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

För ett par år sedan fick jag tillfälle att besöka Holmens nya sågverk på Malmölandet. Jag måste medge att det var en mycket imponerande anläggning, ljusår från den gamla såg jag minns från min barndoms sommarställe på 60-talet. Här på Malmölandet for stockarna in i ena änden av fabriken och kom ett par minuter senare ut som färdiga plankor i andra änden. Jag minns inte hur stora volymer det handlade om, men det var väldigt stora mängder. Den som visade oss runt var ingen mindre än Magnus Hall, dåvarande vd för Holmen. Han var mycket stolt över anläggningen och påpekade två gånger att på den här platsen var det tidigare bara en leråker. Jag tänkte att det han säger är att här har man under säkert tusen år "bara" producerat livsmedel.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Jag förstår att det ur hans perspektiv var mycket bättre att såga stockar än att producera livsmedel, men ur ett hållbarhetsperspektiv är ju det resonemanget helt galet. Åkermarken är grunden för vår livsmedelsförsörjning. Åkermarken är en ändlig resurs som inte går att återskapa, den mark som gått förlorad är borta för evigt. Sambandet mellan åker och mat kan vara svårt att ta till sig för oss som hämtar våra livsmedel i närmaste butik, men vi är i dag lika beroende av åkermarken som vi varit sedan människan först började bruka jorden för cirka 5 000 år sedan. Ja, faktiskt är vi nu ännu mer beroende nu då Jorden numera har mer än sju miljarder människor att försörja och vi blir som bekant fler för varje dag som går. Samtidigt som befolkningen ökar, minskar åkerarealen på grund av exploateringar, erosion och klimatförändringar. FN:s klimatpanel räknar med att så mycket som 30 procent av jordens åkermark kommer att dränkas om klimatmålet om max två graders uppvärmning vid nästa sekelskifte inte uppnås. Även om man lyckas kommer klimatförändringar att minska jordbruksproduktionen med minst 20 procent på grund av ändrade produktionsförutsättningar.

Holmens såg ger jobb och virke och det har givetvis sitt värde. Just placeringen av sågen intill pappersbruket var också en nödvändighet för den samverkan mellan verksamheterna som var en förutsättning för etableringen, så i just detta fall fanns nog ingen annan möjlighet än just denna placering. Men så är det långt ifrån alltid, det finns många exploateringar av åkermark som har hållbara alternativ och det är upp till oss i politiken att ta ansvar för den strategiska tillgång som åkermarken är. För oss gröna är det ett ansvar inte bara för oss själva, utan också för folken ute i världen som inte har så goda förutsättningar för jordbruk som vi har, och för de kommande generationerna.

Jag är nämligen säker på att både sågverksarbetarna, liksom alla vi andra inklusive våra barn och barnbarn, i framtiden vill ha både frukost, lunch och middag. Nog är det bra med sågade stockar alltid, men de går inte att äta.