Ledare. .

2017-01-07 05:40
Svenskt näringsliv med vd Carola Lemne och  LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Bild: Maja Suslin/TT
Svenskt näringsliv med vd Carola Lemne och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Låt oss förhandla!

Det måste vara arbetsuppgiften jag utför som reglerar lönen inte vilken skolbakgrund jag har eller vilket land jag är född i. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Svenskt näringsliv med vd Carola Lemne i spetsen har drivit på förhandlingar med LO att införa en anställningsform där lågutbildade, inte minst nyanlända, skulle ha en lön som enbart skulle vara 75 procent av lägsta lönen. Det skulle bli mycket attraktivt för företagen, men inte speciellt attraktivt för den anställda då lönen skulle bli så pass låg att den knappt skulle gå att leva på. Självklart skulle arbetsgivarna släppa på de höga kraven på utbildning för att kunna ta in subventionerade anställda. Detta skulle inte leda till nya jobb utan enbart lägre lön för de lägst kvalificerade arbetena. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Svenskt Näringsliv har avbrutit förhandlingarna med argumentet att ”LO-ledningen stängt dörren för effektiva åtgärder som kan bidra till att hjälpa flera nyanlända in på arbetsmarknaden.”

LO har svarat att Svenskt näringsliv vänder inte bara dem ryggen utan även alla de som har flytt till vårt land. Bristen på ansvarstagande från Svenskt näringsliv är häpnadsväckande när Sverige står inför en av de största utmaningarna i modern tid.

Det troliga är att man inte har mandat att göra en överenskommelse utan avvaktar en lagreglering av frågan. Med förhoppning att det skulle vara mer förmånligt för arbetsgivaren.

LO säger att de är förvånade över Svenskt näringslivs agerande då de ena dagen kommer överens om datum för fortsatta förhandlingar och några dagar senare hoppar av förhandlingarna. LO har alltid dörrarna öppna om de skulle komma på andra tankar, enligt LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Jag hoppas att de tar sitt förnuft till fånga och återtar förhandlingarna för att rädda den svenska modellen där parterna kan komma överens i denna typ av svåra frågor. Det måste då leda till en överenskommelse som skapar nya arbetstillfällen, och inte sänker löneläget för de arbeten som redan finns. Det måste även vara krav på kollektivavtal där facken har möjlighet att kontrollera att regelverket följs och att löner och försäkringar är på en accep-tabel nivå. En lösning där man kan kombinera arbete på 75 procent och studier på 25 procent skulle vara en idealisk lösning.

Det måste vara arbetsuppgiften jag utför som reglerar lönen inte vilken skolbakgrund jag har eller vilket land jag är född i.