Ledare. .

2016-09-24 06:38
"Tanken har ju varit att det ska vara förhållandevis enkelt att säga upp vid arbetsbrist så att företagen ska våga anställa vid arbetstoppar." Bild: Stina Stjernkvist/TT
"Tanken har ju varit att det ska vara förhållandevis enkelt att säga upp vid arbetsbrist så att företagen ska våga anställa vid arbetstoppar."

Låt det kosta att sparka personal

I dag använder de hellre bemanningsföretag för att slippa anställa egen personal. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Ungmoderaterna kräver att Lagen om anställningsskydd, LAS, ska ändras. Även från fackligt håll kommer krav om en reformering av lagen. Hur kan det komma sig, kan man undra. Från moderat håll handlar det om att det ska gå att slänga ut de äldre för att få in yngre på deras platser. Arbetsgivarna jublar och tycker att det är kanon att få in unga friska arbetare i stället för dem som har fått känningar av hårt arbete. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Vilka klagomål kan det då handla om från fackligt håll när det gäller LAS?

Resultatet av vissa domar i Arbetsdomstolen har lett till att lagen har blivit så ihålig att man kan köra in en lastmaskin och vända i den. En sak som arbetsgivaren kan köra med är att den anställde inte har tillräckliga kvalifikationer. De anser att kompetensbehovet är så stort för kommande behov att de redan anställdas skolutbildning inte räcker till. 

I dag pratas det mycket om den svenska modellen. Sverige har haft rutiner och regler som har fungerat bra. Till exempel när det gäller hur man har hanterat arbetsbristen vid svängningar i konjunkturen. Om en arbetsgivare har tvingats till att minska personalstyrkan på grund av orderläget, så har det inte varit några större problem. Efter förhandling med den fackliga organisationen kommer man fram till hur många som tvingas sluta. Dessa går efter uppsägningstiden, om de inte har hittat annat arbete, till a-kassan som har täckt upp ekonomiskt under en omställningstid. Om man jämför det med Spanien eller Frankrike och flera andra länder där arbetsgivaren får betala ibland upp till miljontals kronor per uppsagd så är den svenska modellen klart billigare och enklare för arbetsgivarna. Men detta fungerar ju enbart om arbetsgivarna är beredda att anställa igen när det går bättre för företaget. Men oftast har de i stället rationaliserat så att de som är kvar får arbeta så mycket hårdare och uppsagda återanställs inte när konjunkturen vänder. Tanken har ju varit att det ska vara förhållandevis enkelt att säga upp vid arbetsbrist så att företagen ska våga anställa vid arbetstoppar. Men i dag tänker inte arbetsgivarna så. 

I dag använder de hellre bemanningsföretag för att slippa anställa egen personal. 

Bemanningsföretagen är de företag som växer mest i dag. Och det är hos bemanningsföretagen som den fackliga organisationsgraden är som lägst. Hur kan det komma sig kan man undra för bemanningsföretagen har ju oftast kollektivavtal. Men om du skulle engagera dig i fackliga frågor så är du kanske inte så populär hos vissa kundföretag och då kan de säga att du inte är välkommen tillbaka. Som anställd i ett bemanningsföretag ska du vara kunden till lags i alla lägen. 

Jag tycker att man måste se över lagen om anställningsskydd så att den tryggar anställningar och att man kan planera sitt liv med utgångsläge i en viss ekonomi. Det måste bli stopp för så kallade daglönearbeten där man kan kastas mellan olika arbetsplatser och man inte har någon aning om vilken inkomst man kommer att få. Den svenska modellen har kanske spelat ut sin roll på detta område. Det kanske ska kosta arbetsgivarna rejält när de säger upp personalen.