Ledare. .

2017-02-11 05:51
Att hamna i ett beroende anses vara ett sjukdomstillstånd och man har rätt till det stöd som behövs för att bli frisk och för att behålla sin ­anställning. Men det hela hänger på att individen­ själv orkar ställa upp på behandlingen. Bild: Fredrik Sandberg / TT
Att hamna i ett beroende anses vara ett sjukdomstillstånd och man har rätt till det stöd som behövs för att bli frisk och för att behålla sin ­anställning. Men det hela hänger på att individen­ själv orkar ställa upp på behandlingen.

Drogtest på jobbet

En viktig sak är även att arbetsgivaren ska erbjuda rehabiliteringshjälp för att komma ur ett drogberoende.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Allt fler företag inför alkohol- och narkotikatester på sina anställda och facken står passiva. Det finns ingen lag och inget avtal som reglerar arbetsgivarens rätt till att utsätta den anställda för kontroller av droger. Det finns dock domar som har blivit en rättspraxis som ger arbetsgivarna ganska stor rätt att bestämma. Det är en fråga som delar facken i två läger, en grupp som menar att det är integritetskränkande och en grupp som ser det som en självklarhet att man ska göra det. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Mycket beror ju på vilken typ av arbetsuppgifter man arbetar med. En drogpåverkad lastmaskinsförare vill man ju inte jobba ihop med. Men även om det inte finns någon uppenbar risk för arbetsmiljön för sig själv eller för arbetskamraterna finns ju dock en risk att arbetsuppgifterna missköts.

Tillgången till narkotika har ökat kraftigt delvis på grund av så kallade nätdroger som man med lätthet kan beställa från internet. Där säljs drogerna helt öppet från länder som har en annan lagstiftning. Priserna har även sjunkit till följd av den ökade tillgången. Även den ökade kroppsfixeringen där både tjejer och killar använder illegala preparat för att få snyggare kroppar.

Själv tillhör jag den grupp som kan ha förståelse för att alkohol- och drogkontroller behövs, speciellt inom industrin. Det är då viktigt att det görs på ett rättssäkert sätt och att resultatet endast används till det som det är tänkt till. Ett dna-prov kan ju i dag analyseras så att man kan få fram mycket information som arbetsgivaren inte har med att göra. Alkoholtest genom utandningsprov är ju ganska smidigt och man får ett snabbt svar och man kan sätta in åtgärd omgående. 

Det är svårare med narkotikatest som måste skickas in för analys och svaret kommer kanske en vecka senare. Här kan man använda flera olika testmetoder. Blod, urin, hår och saliv kan skickas in för analys. 

Att använda sig av saliv genom topsningsmetoden är klart smidigast. Kostnaden för ett sådant test ligger på nästan 1 000 kronor per prov.  

Slumpvis testning är endast till för att skrämma den anställda att inte gå till arbetet och vara påverkad. Den som har fastnat
i drogmissbruk, om det så gäller alkohol eller narkotika, låter sig inte skrämmas så lätt. Hen fortsätter trots att det finns en risk att åka dit – då risken att hen ska klara sig är större. 

Jag tror att det sätt som ett antal pappersbruk har infört är mer skrämmande, där alla provas på ett slumpmässigt datum. Då vet man att ”min dag kommer då jag ska testas” och att man inte slipper undan. 

En viktig sak är även att arbetsgivaren ska erbjuda rehabiliteringshjälp för att komma ur ett drogberoende. Efter att en anställd har lämnat ett positivt drogtest måste den under en lång tid kontinuerligt ta nya prover. Om man inte klarar av att bli av med sitt beroende på egen hand måste man erbjudas hjälp från specialister att bli fri. 

Att hamna i ett beroende anses vara ett sjukdomstillstånd och man har rätt till det stöd som behövs för att bli frisk och för att behålla sin anställning. Men det hela hänger på att individen själv orkar ställa upp på behandlingen. 

Arbetsmarknadens parter har tillsammans bildat organisationen ALNA som hjälper företag och andra organisationer att hantera skadligt bruk i arbetslivet. Där kan man få råd och stöd hur man ska arbeta för att få en bra och effektiv alkohol- och drogpolicy på sin arbetsplats.

Ingen ska behöva arbeta tillsammans med påverkade arbetskamrater, varken påverkade av alkohol eller narkotika. Lika självklart som att jag inte sätter mig i en bil där jag vet att föraren är full, måste det vara att jag inte utsätter mig för faror där arbetskompisen är påverkad. Det gäller att våga säga ifrån.