Ledare. Tamya Viinikka.

2016-05-21 07:15
Förutom otroheten sjunger Beyoncé om systerskap. I en mansdominerad värld som vi lever i så är systerskap en utmärk strategi, skriver Tamya Viinikka. Bild: Daniela Vesco/TT
Förutom otroheten sjunger Beyoncé om systerskap. I en mansdominerad värld som vi lever i så är systerskap en utmärk strategi, skriver Tamya Viinikka.

”Där det saknas respekt behövs systerskap”

Varför var det ingen som trakasserade Jay-Z för hans usla sätt att visa kärlek för sin fru?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

När jag var arton år gjorde jag slut med min första kille. Han hade varit otrogen under en lång tid, jag hade svårt att inse det. Det tog tid innan jag tog modet att göra slut och det var hjärtskärande. Mina syskon höll mig sällskap, mina vänner tröstade mig med uppmuntrande ord och jag gick vidare. Men såren revs upp igen när Beyoncés visuella album Lemonade släpptes. Varför? Jo, för det hon sjöng kom från hjärtat. Hon sjöng om det som jag själv inte kunde säga. Varje låt i albumet är ett känslokapitel. Intuition, förnekelse, ilska, apati, tomhet, ansvar, reformation. Här tar det slut för mig, men för Beyoncé fortsätter det, för hon förlät sin man. Hon förlät honom, de återupptog sin relation, det fanns hopp och de försonades. Underbart – men baksidan av detta mästerverk blev något som jag inte hade räknat med.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


The Beyhive, fansens community, trakasserade Rachel Roy, en designer som påstås ha haft en affär med Beyoncés man. Fansen twittrade, kommenterade hennes Instagram, ändrade hennes Wikipedia så att det stod ”Rachel Side Hoe Roy”. Det gick så långt att Rachel Roy gjorde sitt Instagramkonto privat. Inte nog med det, fansen trakasserade även Rachel Ray, en amerikansk tv-personlighet med ett liknande efternamn. Rachel Roy gick till sist ut med ett pressmeddelande om att hon inte hade haft något med Jay-Z att göra. Fansen gick då vidare till Rita Ora. All ära till fansen för att de backar upp Beyoncé, men varför så här? Varför fick kvinnorna skulden för otroheten när det var Jay-Z som ljög och gjorde fel? Varför var det ingen som trakasserade Jay-Z för hans usla sätt att visa kärlek för sin fru? Varför började Beyoncé tveka på sig själv för något som Jay-Z hade gjort? 

Och varför fick jag skulden? Varför skulle jag be om ursäkt?

Fansen riktade sin ilska mot fel person och det är inte så här ett systerskap ser ut. Förutom otroheten sjunger Beyoncé om systerskap. I den mansdominerade värld som vi lever i så är systerskap en utmärk strategi. I en mansdominerad värld där det saknas respekt behövs systerskap. För mig handlar det inte om kön utan om att stärka och backa upp varandra oavsett kön, sexuell läggning eller bakgrund. 

Det finns inget konstruktivt när man lägger skulden och ansvaret hos någon annan än den som gjorde fel. Det är inte konstruktivt att bära på ilskan eller att vara ensam. 

Därför behövs systerskapet men det Beyoncé sjunger om är en ny typ av feminism, där den som sviker får skulden och skammen i stället för den som blir sviken. Att svika någon är brist på respekt och det får en att tvivla på sig själv. 

När jag blev sviken tvivlade jag på mig själv, precis som Beyoncé, på grund av ett svek. Därför är fansens beteende illa. Ilskan mot de påstådda kvinnorna i otrohetsaffären är destruktiv. Ilskan ska vara konstruktiv, ilskan ska bryta detta mönster där kvinnor blir svikna. Det är så patriarkatet krossas och det är i systerskapet hen ska hämta styrkan för att kunna fortsätta kämpa mot patriarkatet och dess orättvisor.