Ledare. Amra Bajric.

2016-06-25 06:55
"Det är något kusligt över hur  dessa idéer fortplantar sig genom medielandskapet. Samma beskrivning samma vinkel, samma fakta." Bild: Niklas Luks/TT
"Det är något kusligt över hur dessa idéer fortplantar sig genom medielandskapet. Samma beskrivning samma vinkel, samma fakta."

Bilden av förorten fortplantar sig

Orten blir exporterad, färdigpaketerad att säljas in till tidningar och tv-bolag. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Debatten kring storstadsregionernas förorter blossar upp likt pollenallergi en gång om året, håller i sig i någon vecka och blåser sedan över till allas lättnad. Diskussionerna ser varje säsong ut på samma vis. Antingen är orter med hög andel utlandsfödda med låg inkomst ett fäste för islamister och allt annat extremt som slutar på ”ism” eller så är de landets mångkulturella kärna där socioekonomiskt, diskriminerade framtida genier bor. Oavsett vilken sida man står på är alla eniga om att det enbart finns en analys och en sida att välja – för eller mot.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Det är något kusligt över hur dessa idéer fortplantar sig genom medielandskapet. Samma beskrivning samma vinkel, samma fakta. Finns det någon motsvarighet till McDonalds franchisemodell för lata journalister där de kan köpa konceptet ”Den Farliga Segregerade Förorten” eller ”Den Kreativa Färgstarka Betongrabatten”? Det började i Malmö och Stockholm, med Rosengård och Husby, Rinkeby, Tensta – alla välkända exempel. Nu har det gått tre år sedan Husbykravallerna där det hela nådde något slags klimax. Nu har SVT flyttat ut en redaktion i Husby, ett vällovligt initiativ, men det är inte nog. 

Denna polemik har tidigare varit centrerad främst kring våra storstadsregioner och rapporteringen i medierna har varit flitig. Den senaste tiden har dock något förändrats: synen på förorten och dess invånare har börjat spridas till mindre städer som Norrköping. Allt prat om att segregeringen i Stockholm exempelvis ökar och att förorterna bara växer måste stämma för Den Farliga Förorten har expanderat till vår stad, med allt vad det innebär: islamism, stenkastning, hat mot samhällets myndigheter, kriminella gäng – ett veritabelt växthus för terrorister.

I Folkbladet från 31 maj i år kunde man läsa en intervju med Liberalernas Mathias Sundin som för tio år sedan ”varnade […] för risken för samma typ av kravaller i Hageby som i Paris förorter”. Intervjuns underliggande premiss verkar vara att han nu har fått rätt. Här kunde medielogiken inte vara klarare – en spektakulär händelse som kravallerna i Paris förorter 2005 exporteras rakt av till en stad med under 100 000 invånare. Hageby och Klockaretorpet är klara kandidater. För den som är intresserad av de allt mer populära ”bruna alternativmedia” så som Avpixlat eller Exponerat och en del rasistiska bloggar, så blir klippa och klistra-metoden uppenbar även för en treåring. ”Islamism” + ”Hageby” i sökrutan hittar en del träffar på dessa sidor, där tonen är så uppskruvad att det tycks röra sig om en krigszon. Men det kanske mest intressanta är att tonen känns igen i terrorexperten Magnus Ranstorps rapporter från Rosengård eller andra förorter som ofta citeras i etablerade media. 

Efter Alliansens beryktade besök i Husby i slutet av maj – omringade av säkerhetspoliser och journalister – har även Vänsterpartiets Linda Snecker åkt med poliser ut i Klockaretorpet. Även om resan inte hade samma syfte som Alliansens safari så är det svårt för Vänsterpartiet att kontrollera vilket genomslag det får i medierna. Orten blir exporterad, färdigpaketerad att säljas in till tidningar och tv-bolag. I stället för en integrerad bild av samhällsbevakningen, ett område med sina egna problem och lösningar, ingår Orten snart i en universell modell – från Paris till Husby – och nu Hageby.