Ledare. Bengt Cete .

2016-10-08 06:01
"All förändring måste ske inifrån, det måste finnas en övertygelse hos den berörda om vad som är rätt. Man kan inte tvinga på människor kulturella förändringar", skriver Bengt Cete. Bild: Nariman El-Mofty/AP/TT
"All förändring måste ske inifrån, det måste finnas en övertygelse hos den berörda om vad som är rätt. Man kan inte tvinga på människor kulturella förändringar", skriver Bengt Cete.

Avslöjad

Det är så samhället förändras, de stora förändringarna sker ofta i små icke organiserade steg.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

När kommunfullmäktige för första gången efter sommaren sammanträdde den 29 augusti hade församlingen, bland många andra ärenden, en motion från det Moderata samlingspartiet att ta ställning till. I motionen ville Moderaterna att kommunen ska införa ett förbud mot slöjor som döljer ansiktet som arbetskläder för kommunens anställda.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Det var många ledamöter som hade svårt att förstå Moderaternas syfte med motionen. Personer som vill dölja sina ansikten på jobbet är ett ickeproblem i kommunen. Ingen av kommunens chefer har någonsin stött på problemet, och skulle det mot förmodan uppstå löser man det från fall till fall. Juridiskt är det heller inte hållbart med ett sådant förbud, det skulle strida mot diskrimineringslagen. Då Moderaterna vill betraktas som ett seriöst parti visste man säkert redan detta, men väljer ändå att lägga fram en sådan motion.

I den mer än en timme långa debatten trasslade partiets ledamöter in sig i skruvade resonemang om att motverka förtryck och göra arbetsmarknaden mer tillgänglig för kvinnor. Man ville alltså framställa sig som det godas riddare mot det onda. Genom förbud mot slöjor som döljer ansiktet skulle man alltså hjälpa de förtryckta kvinnorna att komma ur förtrycket när de har fått tjänst i kommunen. Hur man föreställde sig att de förtryckta skulle få söka tjänst och trotsa sina förtryckare framgick inte.

Man kan ha många åsikter om heltäckande slöjor. Många kvinnor ser den kanske som ett förtryck, andra bär den med stolthet och som ett skydd för sin integritet. Men all förändring måste ske inifrån, det måste finnas en övertygelse hos den berörda om vad som är rätt. Man kan inte tvinga på människor kulturella förändringar.

Det är faktiskt inte så länge sedan som det i vår förment kristna kultur ansågs högst opassande att en ärevördig gift kvinna visade sitt hår offentligt, något som fortfarande lever kvar i nunnornas dräkter. Att våra kvinnor med tiden släppte slöjorna berodde inte på förbud, utan på en gradvis förändring av vår kultur, en förändring som kom inifrån människorna själva. Det är så samhället förändras, de stora förändringarna sker ofta i små icke organiserade steg.

Moderaterna kanske ville avslöja kvinnorna, men det var de själva som blev avslöjade. Vi som följer den kommunala politiken ser tydligt hur partiet åter vandrar högerut, och med den tilltagande trängseln på högerkanten kan man förstå behovet av vassa armbågar i kampen mot kristdemokrater och sverigedemokrater. Ser man på hur fullmäktiges voteringsskärm ser ut ser man också ofta hur moderater och sverigedemokrater håller ihop mot resten av församlingen. Det blir alltmer tydligt att i Moderaternas strategi för att ta över makten efter valet 2018 ingår ett öppet eller dolt stöd från SD som en viktig byggsten.