Ledare. Kenneth Johansson .

2017-09-18 06:00
LO-borgen i Stockholm.  Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
LO-borgen i Stockholm. 

Avdragsrätt på fackavgiften – ett steg mot ökad rättvisa

Att få ner kostnaden för fackavgiften är även viktigt för att få upp organisationsgraden.

I regeringens höstbudget föreslås ett återinförande av rätten till att göra avdrag för fackavgiften. Rätten till avdrag togs bort av den borgerliga alliansen – men arbetsgivarna har fortsatt haft rätt att dra av avgifter för sina kostnader för medlemskap i sina intresseorganisationer. Nu är det dags att vi anställda återigen får samma rätt. Fackföreningsfientliga Centerpartiet rasar mot förslaget. De anser att pengarna skulle tjäna småföretagarna bättre.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Det kan betyda en hundring mer i månaden vilket kan komma väl tillhands för en lågt avlönad arbetare. Att få ner kostnaden för fackavgiften är även viktigt för att få upp organisationsgraden, speciellt i vissa låglönebranscher. De yrken som har låga löner har nämligen även ofta en låg anslutningsgrad till fackföreningen. Med ett starkt fack där alla är med går det lättare att få upp lönerna på en acceptabel nivå. Men det gäller att det finns ett fackligt engagemang på lokalnivå.

Industriavtalet och det så kallade lönesättande märket fyller 20 år i år. Det går ju att säga att det har gett oss reallöneökningar, men det har även låst fast löneskillnader mellan låglöneyrken och de större arbetsplatserna inom industrin som har klart bättre löner. Det är även de större arbetsplatserna som har egna klubbar som kan utveckla de centralt skrivna uppgörelserna och på så sätt får extra lokal löneutveckling. Därför är det viktigt att vara med och arbeta för den lokala fackklubben på arbetsplatsen. Finns det ingen klubb så går det att bilda en. Ta kontakt med ert förbund så får ni hjälp. För att få till lokala löneökningar måste det tillåtas att några får gå före och får lite extra påslag, och inte bara kräva lika till alla. Orättvisa lönesystem är lönedrivande.

Det gäller bara att jobba med att rätta till orättvisorna.

Att rätta till orättvisorna mellan kvinnor och män är syftet med den lönekartläggning som arbetsgivarna måste göra enligt lag. Nytt för i år är bland annat att den framöver ska göras årligen. Viktigt är också att detta görs i samverkan mellan arbetsgivaren och den fackliga organisationen. Resultatet från lönekartläggningen är ett viktigt verktyg för att jobba med orättvisorna som finns när det gäller löneskillnader mellan kvinnor och män.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter