Ledare. .

2016-10-29 06:36
Det finns många arbetsupp­gifter som inte kräver någon speciellt hög skolutbildning om man har livs­erfarenhet och är ansvarstagande, till exempel inom barnomsorgen, skriver Kenneth Johansson.  Bild: Hasse Holmberg/TT
Det finns många arbetsupp­gifter som inte kräver någon speciellt hög skolutbildning om man har livs­erfarenhet och är ansvarstagande, till exempel inom barnomsorgen, skriver Kenneth Johansson. 

Allt kräver inte högskoleutbildning

Med sunt förnuft och klara instruktioner kan man klara sig långt.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Kravet på utbildning är överdrivet, det fungerar lika bra utan utbildning.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Nu tänker du att han har blivit totalt tokig. Det är klart att man måste ha utbildning. Ja, lite utbildning är bra. Man ska kunna läsa och räkna, lite samhällskunskap kan också vara bra. Sedan gäller det att få ett bra jobb där man kan lära sig utav mer erfarna arbetskamrater. 

Arbetsgivarna passar på att kräva högskoleutbildning även för yrken där sunt förnuft och normal allmänbildning är fullt tillräckligt. Detta skapar ofta ett missnöje för att man inte får nytta av sina kunskaper och man längtar sig bort till ett annat yrke där man får nytta av sin kompetens. Man har ju dragit på sig studieskulder och så kommer man ändå inte vidare till de tjänster som är mer attraktiva. 

Behovet av tänkare är begränsat. Alla kan inte vara konstruktörer och räkna ut hur saker och ting ska vara. Några måste vara de som utför arbetet och känner glädje i det. Självklart ska vi värna om yrkesutbildningarna. Jag skulle ju inte vilja att det kommer hem en elektriker till mig som inte är kompetent och vet hur man ska dra elen på ett säkert sätt. Men att köra truck eller stå i kassan kanske inte kräver en gymnasieutbildning. Med sunt förnuft och klara instruktioner kan man klara sig långt.

Arbetsgivarna ställer höga krav på utbildning vilket leder till stora studieskulder. Trots detta är det ingen självklarhet att lönen är högre bara för att kravet på skolutbildning är högt satt. Om arbetsgivaren fick betala en högre lön skulle utbildningskravet troligen bli mer realistiskt satt.

Detta gäller även kommunerna som har pressat upp kraven även för de enklare uppgifterna till exempel inom barnomsorgen. I dag krävs att man ska vara pedagog med högskoleutbildning för att ta hand om barnen. Det behöver vara en blandning mellan pedagoger och barnskötare då det finns många arbetsuppgifter som inte kräver någon speciellt hög skolutbildning om man har livserfarenhet och är ansvarstagande.

Sedan kan man undra om Sverige har råd med att så många inte är i produktivt arbete. Andelen äldre som inte arbetar ökar, och när antalet studerande också ökar kommer det att bli ännu mer obalans i välfärdsfinansieringen. Vilket leder till att pensionsåldern hela tiden måste flyttas fram.

Ibland kan man uppfatta det som att det inte spelar någon roll vilken inriktning du har på din utbildning bara du har en utbildning.  Jag kom att tänka på en vän som behövde göra sig lite fin i håret och han passade på att gå till den nyöppnade barberaren i staden. Medan den turkiska frisören fixade frisyren småpratade de om allt möjligt. Min vän frågade honom om han hade utbildning? Han svarade då att han hade utbildning. När det sedan var dags att betala frågade han om han fått utbildning i Sverige. Nej svarade han, jag är utbildad skomakare från Turkiet. Men resultatet blev bra och han går fortfarande hos honom.