Ledare. .

2017-01-14 05:27
Släckningsarbete vid en fabrik i Dhaka, Bangladesh, i september förra året. Bild: A. M. Ahad/AP/TT
Släckningsarbete vid en fabrik i Dhaka, Bangladesh, i september förra året.

Alla kan bidra till en mer etisk handel

När vi konsumerar mindre kan vi investera den tiden i våra barn.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Jag har länge känt mig beroende av att spendera pengar och shoppa under jul och mellandagsrean. Jag har jobbat så hårt och så långa timmar, så jag har tyckt att jag har kunnat unna mig det. Men ju mer kunskap jag har hämtat in om konsumtionens negativa påverkan i vår globaliserade värld desto mer vill jag sträva efter att bli en mer etisk konsument. Det innebär till exempel att handla från varumärken som inte utnyttjar det globala syd på ett samvetslöst sätt och som tar hänsyn till miljön. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Många stora korporationer förlägger sin produktion i fattiga länder som Indien och Bangladesh för att kunna producera sina varor till en så låg kostnad som möjligt. Där är arbetskraften billig och löneskillnaderna milsvida. Stora företag utnyttjar det här och köper kontrakt som i verkligheten inte kan garantera varken en trygg arbetsmiljö eller en vettig lön för arbetarna. I Bangladesh har många arbetare dött i samband med bränder och olyckor i fabriker som producerar kläder för kända märken. Dessa kända företag frikänner sig från samhällsansvar och vill inte betala extra för säkerhetsåtgärder eller ersättningar. Bojkott av dessa företag blir ett allt vanligare sätt för aktivister att kämpa för arbetarnas rättigheter och trycka på företagen för förändring.  

Att vara en etisk konsument handlar också om att reducera konsumtionen. I Sverige är vi duktiga på att panta och handla på seconhand- och rättvisa handelsbutiker. Det finns också en hel del hållbarhetsprojekt såsom produktion av el från sol- och vindkraft. Etisk konsumtion betyder att vara miljömedveten och att ha viljan att skapa ett hållbart ekologiskt system i världen. 

Genom att minska sin konsumtion får en också mer tid för familj och vänner. Vi lägger mycket energi och tid på att jobba och köpa saker. När vi konsumerar mindre kan vi investera den tiden i våra barn – i stället för att skämma bort dem med grejer. För att skapa en bättre värld för våra barn handlar inte om att ge dem många säker. Det handlar om att lära dem att leva utan överflöd och med hänsyn till människor och miljö – såväl här som i andra länder. 

Det är så lätt att tappa kontrollen över spenderandet när en ser hur media associerar lycka eller popularitet med shopping. Men vi behöver inte så många saker för att må bra. Och vi bör komma ihåg att kapitalism dagligen uppmuntrar oss att konsumera mer och mer på bekostnad av miljön och överexploaterad arbetskraft. Genom att bli medveten om vad etisk konsumtion innebär, vilka stora skillnader det kan bidra till, blir det första steget mot ett mer hållbart system lätt att ta.