Kultur & Nöje.

2017-09-29 12:00
  • ”Samtidigt som bilden är viktig blir den också urvattnad som kommunikationsverktyg”, säger Erik Berggren. Bild: Karoline Montero Araya
    ”Samtidigt som bilden är viktig blir den också urvattnad som kommunikationsverktyg”, säger Erik Berggren.
  • Döda pixlar kommer att pågå i Verkstads Konsthalls lokaler under Kulturnatten. Bild: Karoline Montero Araya
    Döda pixlar kommer att pågå i Verkstads Konsthalls lokaler under Kulturnatten.
  • Erik Berggren sätter upp utställningen Lobby på Linköpings universitet. Bild: Karoline Montero Araya
    Erik Berggren sätter upp utställningen Lobby på Linköpings universitet.

Text mot bild

Museet för glömska fyller tio år. Detta firas med en fest på Kulturnatten, där strålkastarna riktas mot det skrivna ordet.

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Erik Berggren, en av grundarna till Museet för glömska, är mitt uppe i arbetet med en utställning när vi möts i entrén till Linköpings universitet där han jobbar.

Kala, nyspacklade utställningsväggar ska inom kort bli en utställningsarena. Lobby, som utställningen heter, är ett projekt som ska kommunicera forskning genom konst.


KOM TILL BOKMASSAN!

ETC och Leopard arrangerar 29 och 30 september Bokmassan (Heden, Göteborg). Massa författare, massa böcker – och inga högerextremister.

Här hittar du all information om evenemanget.


– Jag står i gränslandet mellan universitet och staden, min ambition är att hitta nya sätt att kommunicera till exempel forskning och politik utanför campus, säger Erik Berggren.

Under en tioårsperiod har Museet för glömska gjort just det, nämligen kommunicerat politik genom samtida konst. Och under Kulturnatten och med eventet Döda pixlar ska de testa något de aldrig tidigare har gjort.

– På det här eventet kommer vi att utesluta all form av bild, film och skulpturer. Den här gången är det ordet som står i fokus, säger Erik Berggren.  

Bilden – viktig och urvattnad

Titeln Döda pixlar anspelar på bildernas otillräckliga förmåga att påverka och förändra.

– Vi lever i en tid med ett enormt bildflöde. Samtidigt som bilden tycks vara väldigt viktig i dag blir den också urvattnad som kommunikationsverktyg.

– Hundra bilder på hundra döda barn, och ändå förändras ingenting? Ur pessimismen över bildens oförmåga att påverka och förändra föddes idén att testa ordet som verktyg för att få människor att agera, att förändra, få människor i rörelse helt enkelt, säger Erik Berggren.

Under Kulturnatten kommer Museet för glömska husera i Verkstad Konsthalls lokaler. Ordet kommer att på olika sätt att ges utrymme, bland annat genom en scen med en mikrofon som besökarna kan använda. En open mic ämnad poesi, påståenden, fakta och frågor.

– Vem som helst får gå upp på scenen och läsa en egen text, eller någon annans text. Temat är att beröra genom text, så texten man läser ska gärna vara en text man själv blivit berörd av, säger Erik Berggren.

Hittade episkop i källare

Besökarna kommer också få möjlighet att se och ta del av fyra stycken episkop – en slags maskin och tidig föregångare till projektorn.

– Jag hittade ett gammalt episkop i Linköpings universitets källare och ville använda den till något. Att ha en maskin som omvandlar text till bild på väggen passar mycket bra till just det här eventet, dessutom är de väldigt fina, säger Erik Berggren.

Eventet börjar klockan fyra på lördag eftermiddag och kommer att pågå till långt in på småtimmarna. Och när klockan närmar sig midnatt, övergår Döda pixlar från mingel till en mer dansant fest.

– Kvällen kommer att avslutas med dj:s och dansgolv, säger Erik Berggren.

Museet för glömska

Museet för glömska har inte en fast fysisk plats, istället uppförs de olika projekten temporärt på olika platser i Sverige och världen.

Grundarna är Erik Berggren och Kosta Economou, men projekten sker alltid i samarbete med andra personer, såsom konstnärer och forskare. Döda pixlar görs bland annat i samarbete med Miro Samt Hristov och Caroline Kvick.

Museet för glömska skapar konstutställningar och rum för reflektion med fokus på social, politisk och kulturell glömska. Projekten är inte knutna till någon speciell uttrycksform eller genre.

För mer information besök www.museetforglomska.se