Kultur & Nöje.

2016-05-06 12:02
Tredje kammaren är en av de scener där scenkonst­festivalen ska hållas. Mokdam Jari står bakom projektet Öppna broar tillsammans med Hanna Gardell, som också håller i trådarna för hela festivalen.  Bild: Anna Mi Skoog
Tredje kammaren är en av de scener där scenkonst­festivalen ska hållas. Mokdam Jari står bakom projektet Öppna broar tillsammans med Hanna Gardell, som också håller i trådarna för hela festivalen.

Scenkonstfestival med öppna broar

Professionell teater möter barngrupper och erfarna teateramatörer möter elever vid en av årets höjdpunkter för teaterentusiaster i Norrköping – scenkonstfestivalen. I år har den berikats med ett helt nytt kulturprojekt, Öppna broar, som är tänkt att bli en återkommande mötesplats.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sedan ett antal år tillbaka brukar olika teatergrupper i Norrköping samlas till scenkonstfestival på våren. 

– Det kommer från att vi i Kvartersteatern hade våra uppspel på våren och började samarbeta med Marieborgs folkhögskolas teaterutbildningar, där de också har uppspelsperiod vid samma tid, berättar Hanna Gardell, teaterpedagog som håller i trådarna för årets arrangemang. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Pågår just nu

Festivalen pågår i kulturkvarteret Hallarna fram till den 8 maj och på programmet står bland annat improvisationsteater med Teater Impuls, barnteater med Imba, flera föreställningar av Kaoskultur, där Hanna Gardell också är engagerad. Den ena ges i samarbete med Revolverteatern. Marieborgs folkhögskolas elever bjuder också på en rad uppspel och under helgen håller också flera barngrupper sina uppvisningar. 

Konceptet blir dock lite annorlunda i år. 

– Förra året pågick festivalen under en längre period. Men nu har jag valt att koncentrera allting lite mer. Det är kul när man känner att det rör sig folk i huset, berättar hon. 

Spelperioderna för de olika uppsättningarna sträcker sig dock även utanför helgen. 

Syftet med scenkonstfestivalen är att stans olika teatergrupper oavsett nivå och erfarenhet, ska få mötas och ta del av varandras arbete. 

Men årets festival bjuder också på ett helt nytt inslag – Öppna broar. 

Initiativtagare till det projektet är Mokdam Jari, som gått på Marieborgs teaterlinje och som arbetat mycket med ensamkommande och integration och som också är intresserad av kultur i en vidare mening.

– Kultur är ju så mycket mer än sång, musik, teater och dans, säger Hanna Gardell. 

Plats för möten

Bakom arrangemanget Öppna broar står Kaoskultur, där även Mokdam Jari är engagerad. 

– Jag tyckte att det behövdes någon verksamhet där människor kan träffas, utbyta kultur och intressen, säger Mokdam Jari.

När han tog kontakt med Hanna Gardell för att prata om idén visade det sig att hon gått och tänkt på en liknande idé. 

– Att hitta vägar för folk att mötas och komma in i samhället är något som vi brinner för båda två, säger han. 

Tanken är att i början boka in aktiviteter till de olika arrangemangen i förväg, för att när verksamheten blivit mer etablerad börja öppna upp och ge plats för mer spontana inslag. Målet är att få till stånd en mötesplats där olika etnicitetsgrupper och också olika åldersgrupper kan komma tillsammans och dela med sig till varandra. 

Det första Öppna broar-evenemanget äger rum på lördag kväll i bistron på Hallarna. Det gästas av Mahlby, som spelar sin egen musik, Douglas, som bjuder på olika monologer, samt elever från Kungsgårdsgymnasiet som går språkintroduktion och som delar med sig. Det blir också poesiinslag. 

Under scenkonstfestivalen finns också en design- och hållbarhetsmarknad, El Vibo på plats, och Marieborgs folkhögskola har caféverksamhet i bistron. 

– Vi hoppas att det blir ett mysigt häng, säger Hanna Gardell.