Kultur & Nöje.

2017-10-06 12:00
  • Artistnamnet LilErik tog Erik som ung. Hans vänner tyckte han påminde om karaktären Lill-Erik i barntv-serien Bert.   Bild: Malin Wernström
    Artistnamnet LilErik tog Erik som ung. Hans vänner tyckte han påminde om karaktären Lill-Erik i barntv-serien Bert.
  • Erik Johnssons låtar har blivit mer samhällskritiska sedan han fick barn.”Min syn på samhället har förändrats, och jag funderar ofta över vad det är för värld min dotter växer upp i”, säger han.
    Erik Johnssons låtar har blivit mer samhällskritiska sedan han fick barn.”Min syn på samhället har förändrats, och jag funderar ofta över vad det är för värld min dotter växer upp i”, säger han.

Samma gamla LilErik glider ifrån

Artistnamnet till trots – LilErik är rapparen med den stora rösten. Han är just nu aktuell med EP:n Det finns ingen kärlek som släpptes i mitten av september. En rå samhällsskildring där han gör upp med dagens alltmer kommersiella hiphopscen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är lunchtid, men LilErik, eller Erik Johansson som han egentligen heter,  har ingen aptit. Han beställer en kula glass i liten bägare och slår sig ner på kafé Lindhals – ett stenkast ifrån hemmet i centrala Norrköping.

– Vi har firat födelsedagar, och jag blir så dålig dagen efter när jag dricker nu för tiden, säger han.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Annat var det för tio år sedan när han flyttade till Norrköping från skånska Perstorp för att plugga musikproduktion.

– Då kunde jag göra musik dygnet runt och festa på helgerna utan problem.

Mer samhällskritisk idag

Sedan Erik fick barn har musiken fått stå tillbaka. Texterna har också förändrats och blivit mer samhällskritiska.

– Musiken är fortfarande viktig, men den är inte längre första prioritet. Min syn på samhället har också förändrats, och jag funderar ofta över vad det är för värld min dotter växer upp i.

Ändå har Erik Johansson varit minst sagt produktiv med skivsläpp vartannat år sedan 2009. Och 2015 släppte han albumet Digga min skit, en skiva som blev upptakten till den senaste EP:n Ingen kärlek som släpptes den 7 september.

– Scientific, eller Max Lindgren, hörde av sig efter att jag släppt Digga min skit, och ville arbeta ihop. Det har tagit tid, men jag är jävligt nöjd med allt, säger Erik Johansson, och berättar att det är han som skrivit och framför texterna och Scientific som står för produktionen.

Artister som gästar skivan är Guldsmeden & MistahMath, Erik Wallsten, Toby Zaiboot och Malin Axelsson.

Slår alltid uppåt

Erik Johanssons texter är underfundiga och vassa i kanten. I låten Ingen kärlek rappar han om ett samhälle där gängskjutningar och rasism blivit vardag. Och i ”Ett vilset barn” går han på djupet.

– Det är en fortsättning på Ingen kärlek. Det är en historia som handlar om en kille från skolåldern till dess han blir skjuten i huvudet när han är tjugo.

Inspirationen till texten fick han när en kille i samma ålder mördades i Norrköping i början på 2016.

LillErik är noga med att rikta kritiken uppåt. En skola som brister, ett samhälle som inte inkluderar. Han slår alltid underifrån.

– Jag vill påverka. Vi lever i ett samhälle där det finns hur mycket som helst att skriva om. Klyftor, segregation, rasism, sverigedemokrater.

– Men ibland känns det inte som att det räcker att skriva musik. Jag gick faktiskt med i Vänsterpartiet för ett tag sedan. Jag har alltid röstat vänster, men nu känns det viktigt att ta ställning, säger han.

Han berättar om Perstorp där han växte upp. En arbetarkommun mitt emellan Kristianstad och Helsingborg med Perstorp AB som största arbetsgivare.

– När jag växte upp var Perstorp så bra. Vi var tidiga med att ta emot flyktingar. Det kom mycket vietnameser, chilenare och människor från Balkan och arabländerna. Jag var så stolt över min mångkulturella uppväxt som formade mig till den jag är.

– I dag har Perstorp blivit som vilken liten skånsk sverigedemokrathåla som helst. Det är pinsamt.

LilErik har funderat mycket vad det beror på. Att missnöjet över nedrustad välfärd och lågkonjunktur alltid riktas mot invandrare.

– Det var samma sak då vi hade borgerlig regering på 1990-talet. Då fick vi rasism och Ny demokrati. Det är som att folk inte fattar hur det hänger ihop, säger han.

1990-talsinfluenser

På 1990-talet stack Perstorp ut i den skånska myllan. Hiphop var den musikstil som dominerade.

– Vi levde verkligen ut hela hiphopgenren, några dansade, några höll på med graffitti, andra med musik. Det enda vi inte hade var en bra dj.

Han berättar hur hans musikstil formades av artister som Loop Troop, Mos Def och svenska Thomas­ Rusiak.

– Jag gillar gammal hiphop, och lyssnar på samma musik idag som jag gjorde när jag växte upp, säger han och berättar att det finns en besvikelse över dagens hiphop.

– Jag har tänkt mycket på det där, jag fattar verkligen inte grejen med den nya hiphopen. Det är så kommersiellt, så plastigt. Men kidsen gillar det. Kanske är det jag som har blivit gammal.

I låten ”Glider ifrån varandra” bearbetar han det nya avståndet till den musikstil han växt upp med och älskar.

– Det känns så, som en separation. Jag kommer aldrig göra slut med hiphopen, men jag kommer att göra på mitt sätt, jag kommer aldrig att göra som branschen vill, säger han.

Skivsläpp

Digga min skit, EP, 2009.

Min stil, EP, 2011.

Tid, EP, 2013. (Deltog i P3 star med ”Tid” tillsammans med Antoine Mecca.)

Det svär jag på, album, 2015.

Ingen kärlek, EP, 2017.

Låtlista; ingen kärlek

1. Samma gamla Erik (Scratch - Tompa T)

2. Ingen kärlek

3. Öppna drömmar (Feat - Guldsmeden & MistahMath)

4. Driftar (Instrumental)

5. Ett vilset barn (Flöjt - Erik Wallsten)

6. Det lilla (Feat - Toby Zaiboot)

7. Glider ifrån varandra (Feat - Malin Axelsson)