Kultur & Nöje.

2017-07-14 06:00
”Det var tusen gånger roligare att gå ut i Norrköping än i Linköping. I Norrköping fanns en underdoghumor och en otrolig kreativitet som jag gillade”, säger Jenny Jägerfeld, uppvuxen i Skärblacka.  Bild: TT
”Det var tusen gånger roligare att gå ut i Norrköping än i Linköping. I Norrköping fanns en underdoghumor och en otrolig kreativitet som jag gillade”, säger Jenny Jägerfeld, uppvuxen i Skärblacka. 

Psykologi och skrivande – perfekt kombo

Om Jenny Jägerfeld ska tipsa om en av sina böcker så blir det ”Här ligger jag och blöder” som hon fick Augustpriset 2010 för i barn- och ungdomsklassen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den utspelar sig i Norrköping, bland annat på Vrinnevisjukhuset, i Smedby och på Trozelligatan och handlar om 17-åriga Maja. Hon går estetiskt program i Stockholm och har som många tonåringar problem. Inte minst med föräldrarna och särskilt med mamman, som doktorerar i psykologi, bor i Norrköping – och är försvunnen.

Själv växte Jenny Jägerfeld upp i Skärblacka.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det har absolut präglat mitt skrivande. Skärblacka var en speciell ort att växa upp i. Många jobbade på pappersbruket, min pappa jobbade på universitetet i Linköping. En bra sak med Skärblacka var att det fanns en väldig öppenhet för det annorlunda. Via reggaen och den starka musikföreningen där fanns det ett intresse för andra slags människor och kulturer, säger Jenny Jägerfeld.

Världens bästa kombination

Hon kombinerar sitt författarskap med psykolog­yrket. Världens bästa kombination, tycker hon.

– Båda yrkena går att förena i intresset över varför människor blir som de blir och gör som de gör. Orden är också centrala. Inte bara vad som sägs, utan hur. Och vad som inte sägs.

Jenny Jägerfeld är även en av ledarna i ABF:s bokklubb i Stockholm; Psykologer läser böcker där vem som vill kan vara med. Deltagarna vrider och vänder på ett konstnärligt verk ur ett psykologiskt perspektiv.

– Förra året var vi i Norrköping och tittade på skräck på Cnema. Jag hoppas vi kan komma tillbaka i höst.

Jenny Jägerfeld har skrivit flera böcker, främst riktade till barn och ungdomar. Nästa år kommer två nya, en för vuxna på Natur och kultur och en barnbok på Rabén och Sjögren.

Relaterade artiklar