Kultur & Nöje.

2017-10-20 12:00
”Det ni tar för givet och ser som vardagligheter uppfattas i mina ögon som väldigt udda. Till exempel att ni har plastpåsar över skorna när ni går till tandläkaren. Att ni firar jul en dag innan alla andra eller att ni alltid säger ’Jahaaaa’”
”Det ni tar för givet och ser som vardagligheter uppfattas i mina ögon som väldigt udda. Till exempel att ni har plastpåsar över skorna när ni går till tandläkaren. Att ni firar jul en dag innan alla andra eller att ni alltid säger ’Jahaaaa’”

Pitchers show har premiär i Norrköping och New York

Den internationellt erkända och prisade komikern Al Pitcher är aktuell med sin nya standupshow ”Sverige Syndrome”. Showen har världspremiär i New York, Europapremiär i London och Sverigepremiär i Norrköping den 27 oktober.

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Al Pitcher föddes i England, växte upp på Nya Zeeland och gifte sig i Östra Husby i Norrköping. Trots att han knappt talar svenska, känner han sig väldigt svensk. Och extra hårt bultar hans hjärta för Norrköping.

 – Mitt första möte med Sverige var Norrköping på grund av att min frus familj kommer härifrån. Jag minns att det var väldigt kallt, mörkt och att det kändes som om vi var på en konstant fikaturné. Efter att ha gått från ett kafé till ett annat och besökt olika släktingar och vänner, undrade jag: ”have we had enough coffee yet?”


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


– Det var då jag förstod hur galet mycket kaffe det dricks i det här landet, säger han.

Började i London

 Al Pitcher började sin standupkarriär i London 1999. Sedan 2010 bor han i Stockholm tillsammans med sin fru och deras barn. Trots knappa sju år i Sverige har han redan hunnit vinna pris för ”bästa manliga komiker” på Svenska standupgalan, samt gjort tre hyllade och utsålda turnéer: ”Fika-tour”,”Påtår-tour” och ”Nääämen it’s Al Pitcher-tour”.  

 –Min standup går hem hos svenskarna. Jag fick mitt genombrott när jag var med i SVT Special, det var min väg in i svenskarnas vardagsrum. Mitt utifrånperspektiv är till min fördel som komiker, som utländsk kan jag se svenskarna på ett annat sätt än vad de svenska komikerna kan.

– Det är min omgivning och vardag som inspirerar till mina skämt, därför handlar det mycket om Sverige just nu. 

– Det ni tar för givet och ser som vardagligheter uppfattas i mina ögon som väldigt udda. Till exempel att ni har plastpåsar över skorna när ni går till tandläkaren. Att ni firar jul en dag innan alla andra eller att ni alltid säger ”Jahaaaa”, säger Al Pitcher.

Ordet ”jahaaa” beskriver han som mystiskt, som om någon försöker dölja något. 

– ”Jahaaaa” var dessutom det första ordet jag lärde mig och är ett av mina favorituttryck på svenska. Men ”fy faaan” är mitt absoluta favorituttryck, det passar till allt, säger Al Pitcher och tillägger ”fy faaeeen” med ordentligt brittisk brytning.

Enligt Al Pitcher skiljer sig showen ”Sverige syndrome” från hans tidigare standupshower.

– ”Sverige syndrome” är den mest intima standupshowen jag har skrivit. Det är inte en rad osammanhängande skämt, utan min personliga berättelse om hur jag föll för svenskarna och alla era konstiga vanor. Dessutom har jag valt att ta bort pausen, showen är alltså hela 90 minuter kärleksförklaring.

Går en standupshow som handlar om Sverige hem i New York och London?

– Absolut, alla som köper biljetter till showerna utanför Sverige, är utlandssvenskar. ”Sverige syndrome” är slutsåld i både New York och London.

Efter 16 år i branschen blir han fortfarande lika pirrig varje gång han står backstage och väntar på att gå på scenen. Han måste nästan nypa sig i armen när han förstår att människorna har kommit för att se just honom.

– Jag tar inte för givet att människor offrar sin tid, ordnar med barnvakt eller tar sig från en stad till en annan för att komma och se min föreställning. 

– Mitt uppdrag är att leverera en grym show, jag vill att publiken ska känna att det som sker, sker här och nu, i just det här rummet. Interaktionen med publiken är avgörande för mig och varje show är unik.

Räddade ett äktenskap

Han berättar om en kvinna som hade sett hans föreställning på tv och sade att det hade räddat hennes äktenskap. 

Hon berättade att hon och hennes man aldrig hade skrattat så mycket tillsammans som de gjorde när de såg min standup. Därefter bestämde de sig för att se min föreställning live. Efter showen kom hon fram till mig och sade att jag räddade deras relation.

Jag antar att de fann tillbaka till kärleken genom att de hade kul tillsammans. Sådana möten påminner mig om varför jag gör det här, det absolut viktigaste och värdefullaste för mig som komiker är att få människor att skratta och må bra, det är det jag älskar med det här jobbet.

Några sista ord om Norrköping?

– Jag kommer ofta med tåg när jag ska till Norrköping, och det är ”always a bizarre intro to the city, always someone doing something by the fountain”.  Jag har börjat tro att kommunen anställer folk för att göra underliga saker vid den där parken intill Resecentrum. Alltid står det någon där och gör något udda, säger Al Pitcher och skrattar.