Kultur & Nöje.

2017-08-18 12:00
 • Den svenska cirkus­gruppen Kompani Tofs utmanar tyngd­lagen i föreställningen ”Inte nudda golv” för de mindre barnen. Bild: Jonatan Agami
  Den svenska cirkus­gruppen Kompani Tofs utmanar tyngd­lagen i föreställningen ”Inte nudda golv” för de mindre barnen.
 • I nycirkusen kan alla hitta sin plats, menar Eva Lundgren Stenbom. Bild: Johan Ekfeldt
  I nycirkusen kan alla hitta sin plats, menar Eva Lundgren Stenbom. 
 • Kan en fransk småstad så kan Finspång, tänkte Lars Wassrin som fick idén till en cirkusfestival. Bild: Privat
  Kan en fransk småstad så kan Finspång, tänkte Lars Wassrin som fick idén till en cirkusfestival. 

Ny cirkusfestival startar i Finspång

Nycirkusen i Sverige ska få ett nav i Östergötland. Ett led i detta är den årliga internationella nycirkusfestival som nästa vecka arrangeras för första gången. Platsen är Finspång.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den 23 augusti inleds Cirkusslottet, en internationell festival för nycirkus som i år hålls i Slottsparken och Bruksparken i Finspång. Festivalen pågår till och med söndagen den 27 augusti och gratisbussar kommer att gå mellan Finspång och Norrköping under dessa dagar.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


”En härlig fest!”

– Det mesta är det fri entré till. Det kommer också finnas många aktiviteter där man kan vara delaktig och prova på. Det blir en härlig fest, säger Lars Wassrin som är kulturutvecklingschef i Finspång och festivalens konstnärliga ledare.

Han arbetade tidigare med den svenska gruppen Cirkus Cirkör under ett tiotal år, bland annat med internationella kontakter. I det stora cirkuslandet Frankrike finns en liten stad som heter Auch som varje år anordnar en stor internationell cirkusfestival.

– Auch har 22 000 invånare och ligger mitt ute i ingenstans. Finspångs kommun har också ungefär 22 000 invånare. Det var så jag fick idén, berättar han.

Östergötland – ett nav för nycirkus

Lars Wassrin har jobbat i tre år med det här och fick tidigt med sig Finspångs kommun. I dag står också Östgötateatern och Region Östergötland bakom det som nu heter Nycirkus Öst, och som dels består av den nya årliga cirkusfestivalen, dels arbetet med att göra Östergötland till ett nav för nycirkusens utveckling. I inledningsskedet är Kulturrådet med och stöttar.

– Projektet är treårigt och om tre år hoppas vi att det är självbärande. Vi har bestämt att festivalen hålls i Finspång även nästa år men sedan är det tänkt att den ska ambulera mellan länets kommuner, säger Östgötateaterns Eva Lundgren Stenbom som är projektledare för Nycirkus Öst.

Hon ser cirkusen som ett redskap för att gagna olika grupper i samhället. Rörelse stimulerar inlärning så skolan är ett exempel på miljöer där nycirkus kan komma till användning. Äldreomsorgen är ett annat.

– Det är något speciellt med cirkus eftersom alla kan hitta sin plats och bidra till helheten, säger Eva Lundgren Stenbom.

Vill stärka nycirkusens roll

Framöver kommer Nycirkus Öst att fortsätta arbeta för nycirkusen och angränsande konstformer i länet. Man ska jobba mot kommunerna och utövarna, föreslå fortbildningar, göra platsbesök och på olika sätt stärka nycirkusens roll i länet. En ambition är också att jobba för personer med funktionsvariationer och att verka i anslutning till flyktingboenden.

Visionen är att Nycirkus Öst och cirkusfestivalen är en etablerad och medialt välkänd verksamhet om tre år.

Fakta

• Nycirkusen har sin upprinnelse i 1970-talets alternativa teatermiljöer.

• Nycirkusen har ofta inslag av dans, performance och teater, men till skillnad från traditionell cirkus sällan djur.

• Ibland finns politiska budskap i föreställningarna och ofta ett socialt engagemang.

• I Sverige är Cirkus Cirkör den mest kända nycirkusgruppen.