Kultur & Nöje.

2017-09-01 12:00
 • Vikbolandet med strutsfarmen brukar vara ett dragplåster under Östgötadagarna.  Bild: Daniel Karmann
  Vikbolandet med strutsfarmen brukar vara ett dragplåster under Östgötadagarna. 
 • På en rad platser kommer också årets östgötska bakverk att serveras. En arrakskrans från Boställets vedugnsbageri. Bild: Press
  På en rad platser kommer också årets östgötska bakverk att serveras. En arrakskrans från Boställets vedugnsbageri. 
 • Årets östgötska konsthantverk 2017 är handduken ”Klint” framtagen av Anna Helldorff vid Affären Svalsjö med Pers mekaniska kabinett.
  Årets östgötska konsthantverk 2017 är handduken ”Klint” framtagen av Anna Helldorff vid Affären Svalsjö med Pers mekaniska kabinett.

Nu bjuder den östgötska landsbygden till fest

Ät tårtbuffé, musta äpplen, klappa strutsar eller kika på hur glasblåsning går till. Aktiviteterna under de stundande Östgötadagarna är varierade och många.

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sedan flera år tillbaka arrangeras Östgötadagarna; en helg då den östgötska landsbygden slår upp sina portar på vid gavel. Stora som små verksamheter i länets alla avkrokar går att besöka.

– Dagarna är ett tillfälle att pröva något nytt och hitta nya favoriter. De flesta kollar in vår aktivitetskarta och gör en slags rutt som de åker, berättar Anna Jacobson från Region Östergötland, som ansvarar för Östgötadagarna.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Landsbygdens öppet hus

Hon beskriver dagarna som ett slags landsbygdens öppet hus, där dess invånare får chansen att visa upp vad de gör och vad de kan erbjuda besökare. Själv har hon flera favoritverksamheter.

– Men vi vill gärna lyfta fram bredden av aktiviteter och att det finns platser att besöka över hela länet. Både producenter, hembygdsgårdar och museer deltar.

Var flest besökare beger sig brukar variera från år till år, men generellt kommer det fler besökare till de orter där flera aktörer finns samlade.

– Vikbolandet med strutsfarmen
brukar vara ett dragplåster.

Locka nya besökare

För deltagarna är helgen en viktig möjlighet att locka nya besökare. Och Anna Jacobsson ser även en poäng i att länets stadsbor och politiker lär känna landsbygden och genom dagarna får en bild av all den verksamhet som finns där.

– Det handlar också om att stötta och visa upp de små entreprenörerna, säger hon.

På flera håll kommer det att finnas musikunderhållning och vissa producenter har gått samman och ordnat marknad.

– Valdemarsvik är ett sådant ställe där aktörerna har gått ihop och ordnar en marknad. Det ser lite olika ut på olika håll. Antingen är man hemma hos sig själv eller så samlas man flera producenter på en plats, berättar Anna Jacobsson.

På söndagen gör även landshövdingen, Elisabeth Nilsson, en rundtur för att träffa olika aktörer. Hon kommer bland annat till Löts gårdsmejeri för att inviga deras nya mejeri.

I Vreta kloster arrangeras en dramatiserad vandring där besökaren får träffa intressanta och starka kvinnor som grevinnan Hedvig Mörner, Ebba Vasa och fattighjonet mamsell Eklund.

Gammeldags lekar

Lantbruksmuseet i Ljusfallshammar utanför Finspång viger helgen åt barnen. En rad gammeldags lekar som styltor, kulor och säckhopping arrangeras och på söndagen besöks museet av riddare som visar hur ett riddarspel går till.

Östgötska bakverk

På en rad platser kommer också årets östgötska bakverk att serveras. En arrakskrans från Boställets vedugnsbageri. På andra håll säljs årets konsthantverk – handduken ”Klint” framtagen av Anna Helldorff vid Affären Svalsjö med Pers mekaniska kabinett.

Fakta

Östgötadagarna arrangeras den 2 och 3 september genom en lång rad aktiviteter på den östgötska landsbygden.

Det digra programmet, samt karta över var och när det händer finns på www.ostgotadagarna.se.