Kultur & Nöje.

2017-11-24 12:00
  • Leia Björndal Lundström, 11 år (till vänster) och Alicia Carrizo Cruz, 11 år (i mitten) har huvudrollerna som syskonen i ”Nötknäpparen”.  Bild: Karoline Montero Araya
    Leia Björndal Lundström, 11 år (till vänster) och Alicia Carrizo Cruz, 11 år (i mitten) har huvudrollerna som syskonen i ”Nötknäpparen”.
  • Legacy Family är stående från vänster: Karen, Valentina, Sebastian, Maribel, Viktor, Pilar, Olle, Rikard, Pascal (koreograf). Sittandes från vänster: Francesca, Leah, Claudio, Alicia, Gio, Maria, Linn.  Bild: Karoline Montero Araya
    Legacy Family är stående från vänster: Karen, Valentina, Sebastian, Maribel, Viktor, Pilar, Olle, Rikard, Pascal (koreograf). Sittandes från vänster: Francesca, Leah, Claudio, Alicia, Gio, Maria, Linn. 

”Nötknäpparen” får hiphop-beats

Norrköpingsbaserade dansgruppen Legacy Family sätter upp en helt ny version av den klassiska baletten ”Nötknäpparen” tillsammans med Norrköpings symfoniorkester. Det blir hiphop och streetstyle till klassisk musik.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Varje år skapar vi på Norrköpings symfoniorkester en konsert som vi kallar för Barnens jul. Som producent vill jag plocka upp det unga gillar i dag, till exempel hiphop, och blanda det med klassisk musik, säger Kristina Holm Danielsson, producent för barn- och ungdomskonserter på Norrköpings symfoniorkester och initiativtagare till samarbetet.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Det är bara en månad kvar till premiären av ”Nötknäpparen”, och förberedelserna är i full gång i danslokalen på Hagebyhus fritidsgård. Det är här dansgruppen Legacy Family håller hus när de inte är ute och turnerar, eller uppträder. Grundaren till dansgruppen är koreografen och hiphopdansaren Pascal Behnan.

– Jag har sedan länge haft dansgrupper i Hagebyhus. Deltagarna i den första barngruppen jag hade är i dag så pass vuxna att jag själv kan dansa med dem. På den vägen utvecklades dansgruppen Legacy Family, säger Pascal Behnan.

Liknande samarbete

För några år sedan ingick Pascal Behnan i ett liknande samarbete tillsammans med symfoniorkestern, hon fick då i uppdrag att göra en hiphopkoreografi till ett klassiskt stycke på fyra minuter.

– Att göra en hiphopkoreografi till fyra minuter klassisk musik var svårt – nu har jag koreograferat till en hel timme! Det var verkligen en utmaning.

– Det svåraste är att klassisk musik inte innehåller takter som vi är vana vid. Jag har fått utveckla en egen metod för att skapa våra takter till den klassiska musiken, säger Pascal Behnan.

Trots utmaningarna får Legacy Family det att se ut som om klassisk musik och hiphop är två genrer skapta för varandra.

– Det känns väldigt stort att vi får göra det här. Just nu tränar vi fyra gånger i veckan, tre till fyra timmar per träningstillfälle för att få allt att sitta, säger Valentina Ermagan som spelar två roller – nötknäpparen och sockerfen.

Även kostymerna är hiphop-influerade. Klassiskt med en touch av streetstyle, berättar producenten Kristina Holm Danielsson.

– När vi får på oss kostymerna och kör genrepen med symfoniorkestern, då kommer det att bli riktigt häftigt, säger Gio Chamaly, som spelar prinsen.

Yngre dansare

Deltagarna i Legacy Family är alla mellan 18 och 27 år. Till ”Nötknäpparen” behövdes det dock några yngre dansare till två av huvudrollerna. Pascal värvade därför två dansare från en av barngrupperna som hon leder. 

– I somras fick vi veta att vi skulle få vara med i ”Nötknäpparen”. Det kändes jättekul och spännande. Vi blev så glada att vi ringde varandra och tittade på den animerade filmen ”Nötknäpparen” tillsammans via Facetime, säger Leia Björndal Lundström, 11 år, och Alicia Carrizo Cruz, 11 år, som har huvudrollerna som syskonen i ”Nötknäpparen”.

Deltagarna är överens om att kombinationen hiphopdans, skådespel och klassisk musik är både spännande och utmanande på samma gång.

– Det känns konstigt att dansa hiphop till klassisk musik, men att skådespela känns mindre främmande. Jag går alltid in i en karaktär när jag står på scen, även när jag bara dansar, säger Valentina Ermagan.

– Det svåraste med att dansa hiphop till ”Nötknäpparen” är att hitta takterna i den klassiska musiken, man måste verkligen hitta sin egen inre takt, säger Alicia Carrizo, 11 år.

”Nötknäpparen” har premiär den 2 december på Louis De Geer konsert och kongress.

Uppsättningen som är en kortad version av originalet är en timme lång.

– Det är inte alla i Legacy Family som har sett ”Nötknäpparen”, men det gör inget eftersom storyn är omarbetad. Det är bara musiken som är densamma, säger Valentina Ermagan.