Kultur & Nöje.

2017-09-08 12:00
 • Bokstäverna av trä tog en vecka att såga ut, om några veckor ska de transporteras till Australien för att bilda ett helt nytt verk. Bild: Monica Hansson
  Bokstäverna av trä tog en vecka att såga ut, om några veckor ska de transporteras till Australien för att bilda ett helt nytt verk.
 • ”Människor kan inte längre leva på landsbygden eftersom jobben som tidigare fanns här är borta. Hela den här byggnaden brukades av glasbruket förut, nu står många av rummen helt tomma” säger Robyn Backen. Bild: Monica Hansson
  ”Människor kan inte längre leva på landsbygden eftersom jobben som tidigare fanns här är borta. Hela den här byggnaden brukades av glasbruket förut, nu står många av rummen helt tomma” säger Robyn Backen.
 • Glasmästare Håkan Olsson visar besökarna hur man tillverkar en häst av glas. Bild: Monica Hansson
  Glasmästare Håkan Olsson visar besökarna hur man tillverkar en häst av glas.

Munblåsta glas berättar om att vara annorlunda

De glesa plankorna i en gammal lada och frågan om vad det är att vara annorlunda, trots att man ser likadan ut, ledde Robyn Backen till slutkonstellationen av sitt verk ”Jag är glas”. Nu visas det i Rejmyre.

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Ett glest plank står uppställt utanför glasbruket i Rejmyre, på marken ligger konstnärerna Robyn Backen och Daniel Peltz. De fyller i skuggorna med en tjock bit kol, efter bara några minuter reser de sig och drar bort planket. Vad som först ser ut som streck uppenbarar sig snart som bokstäver, och orden ”Jag är gla(s)d att höra att du mår bra” träder fram för ögat.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det är artigt, om att vara i Sverige. Att vara svensk. Eller, det är min uppfattning om vad det är att vara svensk. Konstnärer ställer alltid frågor, och vi har aldrig några svar. Det här verket är annorlunda på så sätt, för det ger ett svar. Det är ett svar, säger Robyn Backen.

Svarta glas blev ljudkonstverk

När hon kom till Rejmyre i början på juli fann hon 30 svarta glas i glasbrukets butik. Hon föll för de munblåsta glasens olikheter, trots att alla såg likadana ut. Idén om ett ljudkonstverk föddes.

– Vad innebär det att vara ett glas? Att se likadan ut, och ändå vara olika? Nu står de uppställda inne i glasbrukets reaavdelning och genom en högtalare i ett av dem berättar de för besökarna om sina tankar och känslor. Ljudet är ganska lågt, ibland bara en viskning som påkallar besökarnas uppmärksamhet, berättar Robyn Backen.

Hon kommer från Australien och har bott i Rejmyre som gästkonstnär under två månader. Inspirationen fann hon i glasen på bruket, och i en gammal lada.

– Jag älskar det, känslan av transparens. Att kunna vara inne och samtidigt ute, i Australien är alla lador uppbyggda av plåt. Här är det så annorlunda, färgen på väggarna är samma som marken på vissa platser där hemma, berättar Robyn Backen.

Hon har tidigare arbetat med textkoder i olika former, som morsekod och förvridna bokstäver. Texten som är utsågad ur plankorna i vad som ska likna fasaden på en äldre lada, rödmålad med falu rödfärg, är endast läsbar ur en viss vinkel, från en särskild punkt och med solen i helt rätt position.

– Den är nyckeln till koden, solen. Utan solen kan vi inte läsa vad som står skrivet i skuggan.

Rejmyre har gett ökad inspiration

Olof Lund från Finspång har hjälpt till att bygga stålramen som verket vilar på. Om några veckor kommer det att plockas ner och bokstäverna ska skeppas till Australien, där kommer de att återvinnas och bilda ett helt nytt konstverk. Bokstäverna ska placeras om och bilda ord på både svenska och engelska. En lampa ska sakta rotera i bakgrunden för att simulera solen och texten ska på så vis flyta över golvet.

– Tror jag, vi får se vad det blir i slutändan. Jag är väldigt exalterad över att komma tillbaka hem och påbörja det nya konstverket, säger Robyn Backen.

Det är just det som den två månader långa vistelsen i Rejmyre har gett henne, en utökad inspiration och en källa till mer skapande, nya synvinklar och idéer.

Organisationen Artlab drivs av Cissi Westerberg och Daniel Peltz. De bjöd in Robyn Backen efter att ha sett hennes konst under en resa i Australien. Genom Artlab bjuder de in konstnärer att bo i Rejmyre under en tid och skapa platsbaserad konst om och utifrån just Rejmyre.

– Det här är inte något som ska stå på en konsthall någonstans. Det här ska upplevas på just den här platsen, berättar Robyn Backen.

Fakta

Robyn Backens utställning ”I am Jet black Glass” visas på Reijmyre glasbruk till och med den 29 oktober och ”Barn Wall – I am Gla(s)d” visas till och med den 23 september. Utställningarna arrangeras i samarbete med Rejmyre Art LAB.