Kultur & Nöje.

2017-08-11 12:00
  • Från vänster: Lovisa Pubols, Tova Larsson och Jennifer Thorsell. Bild: Johan Ekfeldt
    Från vänster: Lovisa Pubols, Tova Larsson och Jennifer Thorsell.
  • När Caroline Holst kommer tillbaka är Melonkvartetten åter komplett. Bild: Privat
    När Caroline Holst kommer tillbaka är Melonkvartetten åter komplett.

Melonkvartetten: Fyra kvinnliga förebilder

Nästa vecka är det Augustifest i Norrköping och då finns det tillfälle att se och höra både lokala och mera kända artister på stan. I rocksvängen dominerar fortfarande männen men feministiska Melonkvartetten består enbart av kvinnor.

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Hur många band känner du till där samtliga medlemmar är män? Är du intresserad av rock och pop handlar det nog om åtskilliga. Hur många band kan du räkna upp som bara består av kvinnor? Förmodligen inte så många.

Inte ens medlemmarna i Norrköpingsbandet Melonkvartetten kan komma på några rent kvinnliga band i sin bekantskapskrets. De är ändå inne i branschen, känner folk och har flera kompisband. Men alla kompisband är manliga.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Varför är det fortfarande så år 2017?

– Förmodligen för att det fortfarande är ont om kvinnliga förebilder inom rockmusiken, säger Jennifer Thorsell som spelar bas i bandet.

”Ibland kommer livet emellan”

Trummisen Caroline Holst är på semester och kan inte vara med, men vi träffar Melonkvartettens övriga medlemmar på ett kafé i Norrköping: Tova Larsson som sjunger och spelar gitarr, Lovisa Pubols som är keyboardist och så basisten Jennifer Thorsell.

Lovisa kommer förmodligen lämna bandet efter de närmaste spelningarna på grund av tidsbrist.

– Ibland kommer livet emellan som Carro brukar säga, säger Lovisa.

Att hitta hennes ersättare är inte lätt.

– Det är svårt att hitta tjejer, säger Tova. Det är ju inte så många som håller på. Vi har sökt länge men ingen har nappat.

I ett Facebookinlägg skriver de att den nya medlemmen ska vara ”ickeman”. Sedan Melonkvartetten bildades 2013 har bandets medlemmar varit kvinnor. De är ett feministiskt band och vill förbli det. Och det är viktigt att vara förebilder som kvinnliga rockmusiker.

– Man kan bli mindre tagen på allvar av en kille, säger Lovisa.

”Ni var ju bra”

Rockvärlden är full av förutfattade meningar om kvinnliga musiker, berättar Melonkvartetten. Efter spelningar har de fått höra upp­skattande men ändå förvånade kommentarer som ”Ni var ju bra”.

Rockvärlden är också full av musikergrabbar och musikergubbar som ska styra och ställa och lägga sig i så fort de får syn på kvinnliga musiker.

– De ska hjälpa till och ställa in ljud och fixa med våra förstärkare och sådant. Som att vi inte skulle klara det själva, säger Tova.

– Ja, det där är mera regel än undantag, tillägger Jennifer.

Jennifer är den som oftast skriver bandets texter. Det finns en genomgående feministisk grundton i det hon skriver, men ibland är det mera personligt är politiskt. Musiken står i regel Tova för.

Hur låter då Melonkvartetten? Lite präglad är den nog av vad de hörde som barn på 90-talet. Lite grunge, lite indie, men här finns också lite äldre punk- och rockinfluenser. ”Det vi hela tiden har med oss är slingor som fastnar, feministiska texter och melodiskt ös” skriver de själva på sin Facebooksida.

Spotify och livespelningar

Just nu håller Melonkvartetten på att spela in lite låtar i studio. När vi ses har Tova just gjort några gitarrpålägg. Musiken kommer så småningom att hamna på Spotify. Och efter Augustifesten väntar spelningar på bland annat Sommar­rocken i Finspång och vid invigningen av Vallastaden i Linköping.

Augstifesten

Arrangeras 16 till 20 augusti av det kommunala bolaget Upplev Norrköping.

Ur programmet:

Konsert med Norrköpings symfoni­orkester i Vasaparken på onsdagen.

Rix FM-konsert i Vasaparken på torsdagen med bland andra Måns Zelmerlöv. Prova på-dans med Norrköpings sportdansare vid Refvens grund.

Konserter på Gamla torget och i Vasaparken med olika artister under fredagen och lördagen.

Norrköpings stadslopp på lördagen.

Musikfyrverkeri på fredags- och lördagskvällarna.

Hela programmet finns på upplev.norrkoping.se