Kultur & Nöje.

2017-11-17 12:00
Anita Wernström, Mariama Sy, Kalle Karlsson och Marco Briones ser fram mot ett fortsatt samarbete med Kultur mot våld och ser gärna att nätverket växer.  Bild: Niclas Sandberg
Anita Wernström, Mariama Sy, Kalle Karlsson och Marco Briones ser fram mot ett fortsatt samarbete med Kultur mot våld och ser gärna att nätverket växer. 
Puffetikett
Dagens ETC

Kultur mot våld i förorterna

Navestad mot våld är ett projekt till för att skapa trygghet och stolthet i sitt närområde. Nu vidgar projektet sina vyer och startar samarbeten med andra ungdomar och vuxna i Vårberg, Stockholm och i Göteborg. ETC Norrköping var på plats i Navestad centrum när de träffades för första gången

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Musik, dans och bildskapande stod på programmet när det löst sammansatta nätverket Torsdagsklubben från Vårberg i Skärholmen och musikföreningen Kultur 4ür Göteborg kom på besök till Norrköping.

– Syftet är att lyfta vårt ”mot våld-koncept” och att unga och vuxna ska träffas genom kulturen och utbyta idéer och erfarenheter, säger Marco Briones som ansvarar för musiken i Navestad mot våld-projektet.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


”Skapat en mötesplats”

Samarbetet mellan de tre föreningarna eller nätverken kallas Kultur mot våld och har alla verkat i sina närområden för att skapa ett bättre samhälle. Just i Navestad samarbetar fritidsgården Frinavet, Svenska kyrkan, Portalen, Hyresbostäder, Studiefrämjandet, skolorna och förskolorna i området. I förorten Vårberg i Stockholm jobbar Anita Wernström och Mariama Sy med Torsdagsklubben.

– Vårberg centrum har blivit tryggare sedan kulturen började ta plats. Det har varit konserter, teaterföreställningar, och sedan jag började i höstas har vi haft workshoppar med konstnärer i centrumet. Vi har skapat en mötesplats där man kan vara kreativ eller bara stanna till, och som är till för alla. Helt plötsligt börjar man säga hej till sina grannar och se varandra, säger Anita Wernström.

Ha kul och samtidigt förändra världen

Från västkusten kom åtta personer från musikföreningen Kultur 4ür Göteborg till träffen. Bandet En droppe bas tog plats bakom sina instrument och snart gungade Navestad centrum till egenkomponerad reggae. Tjejerna i Frinavets dansgrupp var inte sena med att ryckas med i musiken.

– Vi jobbar med att knyta ihop stadsdelar i Göteborg för det är så gräsligt segregerat. Vi har massor med fördomar om andra och vi har allt att vinna på att lära känna andra människor. Målsättningen är att förändra världen samtidigt som vi har kul, säger Kalle Karlsson som är ledare i föreningen.

Marco Briones menar att om man kan skapa ett samhälle där konst, musik och dans tar plats förebygger man problem med segregation, våld och otrygghet och kan i längden undvika att samhället tvingas till punktinsatser.

– Det är människorna som bor och verkar i området som ska göra det bra. Även om de så klart behövs för samarbetet är det inte kommunen eller polisen utan folket som ska göra bostadsområdena socialt hållbara, säger Marco Briones.

Dagen, som ledde till många nya möten och kontakter, avslutades med dans till James Browns ”I feel good”. Den lite blyga stämningen från förmiddagen var som bortblåst och stora leenden och taktfasta handklapp uppmuntrade soloinsatserna på dansgolvet.

– Målet är att fortsätta samarbeta. I morgon åker Frinavet och Kultur 4ür Göteborg till Vårberg och vi kommer att försöka ses på sportlovet, påsklovet och under vår Navestad mot våld-festival i sommar. Förhoppningsvis blir det fler som vill ansluta sig till Kultur mot våld så att vi blir ett större nätverk, säger Marco Briones.