Kultur & Nöje.

2016-12-16 12:00
Malin Zingmark, Sofie Larsson, Eva Cederwall och Cerefie Byrge är några av Klubb Kahlos medlemmar. Bild: Lisa Karlsson
Malin Zingmark, Sofie Larsson, Eva Cederwall och Cerefie Byrge är några av Klubb Kahlos medlemmar.

Klubben där alla ska kunna vara sig själva

De fick nog av attityden på vanliga klubbar. Nu skapar medlemmarna i Klubb Kahlo egna klubbar, fria från sexism, rasism, och homo- och transfobi. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– På vanliga klubbar måste en vara och se ut på ett visst sätt. Det tar bort så mycket av kul, säger Eva Cederwall, en av medlemmarna i Klubb Kahlo.

Malin Zingmark fyller i: 

– Vi tycker att det behöver skapas trygga rum. Att människor som inte står högst upp i hierarkin ska kunna samlas, mötas och utvecklas tillsammans, säger hon.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Konceptet som Klubb Kahlo jobbar med föddes genom Alba Lindblad under 2014. I Norrköping arrangerades sedan den första klubben under 2015.

– Efter 45 minuter fick vi stänga dörrarna, för då var lokalen full, berättar Malin Zingmark. 

Folk kan vara sig själva

Cerefie Byrge beskriver deras klubbar som vanliga klubbar, med den viktiga skillnaden att folk kan vara sig själva fullt ut. Alla får komma och alla är välkomna – så länge de är med på vad som gäller i rummet. Hittills har det fungerat. 

– När vi säger att det här är ett tryggt ställe blir det en annan jargong automatiskt. Folk som kommer är peppade och taggade och tycker att det här ska bli kul, säger Cerefie Byrge. 

Förhoppningsvis kan klubbarna även bli en plats där människor som vill bryta ett beteende eller negativ attityd får chansen att göra det – just för att inget annat tillåts.  

Stockholm och Norrköping

Nu finns Klubb Kahlo både i Stockholm och Norrköping, med ett tiotal personer engagerade på respektive ort. Klubbarna de arrangerar gästas av dj:s, olika konstnärer och artister och lokalen pyntas för att passa eventet och skapa en bra stämning. Men formen är inte fast. 

– På den senaste klubben testade vi att ta in en artist som framförde lugn musik på gitarr och sjöng. Vi ville prova om det funkade i klubbmiljö och det tycker vi att det gjorde, säger Cerefie Byrge.

Ta in nya akter

Klubb Kahlo jobbar även för att ta in akter som utförs av människor som inte redan befinner sig i nöjesbranschen. Det kan vara någon som läser upp en text eller visar sin konst. 

– Nöjessvängen är så homogen. Vi vill visa att det inte bara är vita män som finns där, bryta upp och ge andra grupper utrymme, säger Cerefie Byrge.

– Vem som helst som vill uttrycka något kan göra det, säger Eva Cerderwall. 

Nu på lördag eftermiddag arrangerar Klubb Kahlo kafé och loppis på Dynamo i kulturkvarteret Hallarna, för att bidra till Musikhjälpen. Årets Musikhjälpen startade i måndags och pågår till och med söndag och sänds direkt dygnet runt i P3 och i SVT/SVT Play. Målet är att tillsammans med Radiohjälpen uppmärksamma och på olika vis samla in pengar till en humanitär katastrof. I år är temat "Barn i krig har rätt att gå i skola".