Kultur & Nöje.

2017-02-25 12:00
 • Träffsäkert. Problemen som konungaflickan, spelad av Caroline Harrysson, ställs inför liknar i mycket de utmaningar som även dagens kvinnor dras med. Bild: Markus Gårder
  Träffsäkert. Problemen som konungaflickan, spelad av Caroline Harrysson, ställs inför liknar i mycket de utmaningar som även dagens kvinnor dras med.
 • Konungaflickan (Caroline Harrysson) tillsammans med sin älskarinna Belle (Ann-Sofie Andersson Kern). Bild: Markus Gårder
  Konungaflickan (Caroline Harrysson) tillsammans med sin älskarinna Belle (Ann-Sofie Andersson Kern).
 • Vad innebär det att vara kvinna och att vara drottning? Är det bra eller dåligt? konungaflickan, spelad av Caroline Harrysson, söker svaren i Sara Stridsbergs pjäs Dissekering av ett snöfall. Bild: Markus Gårder
  Vad innebär det att vara kvinna och att vara drottning? Är det bra eller dåligt? konungaflickan, spelad av Caroline Harrysson, söker svaren i Sara Stridsbergs pjäs Dissekering av ett snöfall.
 • Relationen mellan den döda konungen (Gustaf Appelberg) och konungaflickan (Caroline Harrysson) är en av flera relationer som Sara Stridsberg utforskar och komplicerar i Dissekering av ett snöfall. Bild: Markus Gårder
  Relationen mellan den döda konungen (Gustaf Appelberg) och konungaflickan (Caroline Harrysson) är en av flera relationer som Sara Stridsberg utforskar och komplicerar i Dissekering av ett snöfall.

Känsloladdad jakt på jaget

Hon har fostrats till man, till konung, men nu vill makten att hon ska gifta sig och skaffa barn. Drottning Kristina, konungaflickan, våndas. Hur ska hon kunna stå emot maktens påtryckningar? På lördag har Sara Stridsbergs pjäs Dissekering av ett snöfall premiär på Stora teatern. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Ljus av snöflingor faller över en svart scen. Över konungaflickan. Hon är vansinnigt arg, beslutsam, svag och velig på samma gång där hon sitter på en enkel stol, iklädd ridstövlar, ridbyxor och vit rock. En dynamit av känslor som när som helst kan sprängas. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Under hela min barndom har man försökt gifta bort mig. Jag är en konung – inte en handelsvara, ryter hon. 

– Drottning! Utropar makten från skuggorna bakom henne. 

– Härskare! Replikerar konungaflickan. 

Öppningsscenen gör det genast klart vilken konflikten är och att den är precis så där komplicerad som livet självt. 

– Dels handlar det om att vara kvinna och att ha makt, och om den kamp som det medför i den här patriarkala strukturen. Det makten vill är ju att hon ska gifta sig och föda en arvinge. En arvinge är otroligt viktigt för kungariket, berättar uppsättningens regissör Pontus Plænge. 

”Jag vet inte om jag är kvinna?”

Konungaflickan inser att om hon går med på kraven och gifter sig kommer hon att förlora makten, då den per automatik kommer att överföras till hennes make, kungen, något hon fasar ska ske. 

– Det andra perspektivet är könstillhörigheten. Alltså ur ett mer existentiellt perspektiv. Både att vara kvinna rent könsligt, men också rent könsrollsmässigt. Könsrollen går ju ihop med hela det här maktperspektivet, men det andra är… Det finns en replik där hon säger ”jag vet inte om jag är kvinna?”. Och hon var ju uppfostrad till man, fortsätter Pontus Plænge.

Identitetsökandet som Kristina går igenom är ett tema som är lika aktuellt i dag – flera hundra år efter hennes död. 

– Det är allmänmänskligt, tidlöst. Det är det mänskliga att man söker efter svaret på frågan vem är jag? Oavsett var man befinner sig och vilket kön man har, säger Pontus Plænge.

Frågan ställs på sin spets

I Dissekering av ett snöfall ställs frågeställningen på sin spets genom att konungaflickan är en kvinnlig makthavare – i en tid när det är sällsynt. 

– Och vi ser ju att det fortfarande är så. Och det är också intressant att se; hur beskrivs Hillary Clinton? Hur beskrivs Angela Merkel? Ja, lite så som man beskrev drottning Kristina på 1600-talet. Som lite så här … inte riktigt som kvinnor, säger Pontus Plænge. 

Väldigt nära den verkliga historien

Caroline Harrysson, som spelar konungaflickan, ser även hon utmaningar i sin karaktärs öde, som är aktuella även för dagens kvinnor. 

– Att gå sin egen väg till exempel. Att det krävs otroligt mycket för en kvinna i en mansdominerad värld att göra det, säger hon. 

Pjäsen berättar inte bara om konungaflickans tid som regent. Även hennes relation till sin mor, far, ungdomskärleken Love och hovdamen Belle beskrivs och kompliceras. Dissekeras.  

– Sara Stridsberg ligger hela tiden väldigt nära den verkliga historien men hon gör, utan att ljuga, en tolkning som blir väldigt stark där hon lägger till... kanske är det ett feministiskt perspektiv, säger Pontus Plænge.

Dissekering av ett snöfall

Spelas på: Stora teatern i Norrköping 25 februari till 19 mars och på Stora teatern i Linköping 7 april till 14 maj.

Skriven av: Sara Stridsberg

Regi: Pontus Plænge

Scenografi och kostym: Paul Garbers

Ljusdesign: Linn Persson

Musik: Pelle Halvarsson

I rollerna: Caroline Harrysson, Magdalena Eshaya, Gustaf Appelberg, Ann-Sofie Andersson Kern, Peter Sundberg, Marika Strand, William Wahlstedt, Ludwig Bertling Wiik och Pelle Halvarsson.