Kultur & Nöje.

2017-12-22 10:00
  • Sousan Massi och Kimmo Strand jobbar på Ria och är glada över det stora intresset kring satsningen ”Pimpa påsen”.  Bild: Niclas Sandberg
    Sousan Massi och Kimmo Strand jobbar på Ria och är glada över det stora intresset kring satsningen ”Pimpa påsen”. 
  • ”Det känns fint att folk skänker grejer, det känns i hjärtat”, säger Jan Svensson som helst vill ha kläder och andra nyttogrejor. Bild: Niclas Sandberg
    ”Det känns fint att folk skänker grejer, det känns i hjärtat”, säger Jan Svensson som helst vill ha kläder och andra nyttogrejor.

Julkalender i efterskott för de mest behövande

Att få en julklapp är roligt för de flesta, men för en del kan det göra skillnad mellan liv och död. Med kampanjen ”Pimpa påsen” ser Ria i Norrköping till att några av de mest utsatta i samhället får lite julglädje.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Tanken är att påsen ska vara en omvänd julkalender där man från den 1 december fram till julafton lägger i en present om dagen. Man hämtar och lämnar påsen på Riacenter som sedan delar ut den som en julklapp till sina gäster.

– Intresset är stort och vi har snart delat ut 250 påsar till givmilda Norrköpingsbor, säger Kimmo Strand som är föreståndare och har jobbat på Riacenter i 20 år.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Alla lämnar inte in påsen så sent som på julafton. Redan första veckan i december hade några påsar kommit in. Och för de som vill skänka en påse går det bra att göra det när som helst i december.

Riacenter ligger på Sandgatan och är en plats för missbrukare, hemlösa och andra utsatta personer. Här blir de sedda, hörda och bekräftade. På Ria finns möjligheten att äta frukost och en billig lunch eller att ta en dusch. Verksamheten håller öppet på vardagar mellan klockan 8 och 14. De har också öppet på julafton, nyårsafton, påskafton och midsommarafton.

Idén till ”Pimpa påsen” dök upp på Ria:s styrelsemöte förra året. Någon hade sett en liknande företeelse i USA, fast då i form av en korg i stället för påse.

– Jag slängde ut idén på Facebook och vi fick in ett 20-tal presenter till förra julen. Då tänkte vi att det här måste vi göra något av. Så vi i Ria:s styrelse utvecklade konceptet ”Pimpa påsen”.

Intresset för att hjälpa till är stort. Barnfamiljer, personal från olika arbetsplatser, företag och en skola har hämtat påsar och vill delta. Tanken är att man ska ge efter förmåga och Kimmo Strand ser fördelar med att det är många som ger i stället för en stor givare.

– Folk tänker utanför sin egen vardag och det skapar ett samhällsengagemang. Vi får verkligen se den ljusa sidan av Norrköping – människorna här är väldigt givmilda.

Rias ekonomi vilar på tre ben: kommunala bidrag, inkomster från second hand-butiken Hela människan och bidrag från sponsorer. Att ge julklappar till behövande gäster ryms inte i deras ordinarie budget, i stället är det upp till privatpersoner att skänka saker via ”Pimpa påsen”.  Och att få en gåva till jul skapar inte bara glädje, det är också till stor nytta för Ria:s gäster.

– Sockor och vantar kan vara en fråga om överlevnad. Man måste vara torr om man är hemlös och har de blöta kläder kan de frysa ihjäl, säger Kimmo Strand.

Andra bra och uppskattade saker kan till exempel vara rakhyvlar, boxerkalsonger, tandkräm och tandborste, skavsårsplåster, biobiljett, sällskapsspel, choklad eller duschtvål. Ria har störst behov av påsar som riktar sig till män då de utgör 95 procent av gästerna.

– Vad som inte har varit så uppskattat är när folk har slagit in begagnade pocketböcker. Däremot en begagnad mobiltelefon med ett kontantkort, det kan vara en höjdare.

 

Stort behov av hjälpinsatser

Det finns ett stort behov av hjälpinsatser. Det genomsnittliga antalet gäster på Ria har ökat från 40 till närmare 60 gäster per dag de senaste två åren.

Förhoppningsvis kommer de pimpade påsarna att räcka fram till jul, och blir det påsar över kommer de att sparas och användas till födelsedagspresenter.

För att understryka vad kampanjen handlar om berättar Kimmo Strand:

– Sven Wollter var här för några år sedan och höll en konsert för att hjälpa oss att samla in pengar. Han sade då: Det här är inte välgörenhet. Det här är solidaritet.

Niclas Sandberg

Pimpa en påse du med

Vill du också pimpa en påse, gör så här:

1. Hämta en påse på något av upphämtningsställena.

2. Lägg i en sak per dag mellan den 1 och 24 december (24 saker).

3. Pimpa påsen och gör den lite extra fin.

4. Lämna in din påse och sprid julglädje.

Du kan hämta och lämna din påse på:

Ria, Sandgatan 26

S:t Olofs församling, Skolgatan 12

S:t Johannes församling, Hagebygatan 77

Söderledskyrkan Vilbergsgatan 100