Kultur & Nöje.

2017-01-13 12:32
  • I vår hoppas Joakim Leion kunna ge ut resultatet av projektet Winter recordings i from av en skiva.  Bild: Lisa Karlsson
    I vår hoppas Joakim Leion kunna ge ut resultatet av projektet Winter recordings i from av en skiva.
  • De flesta av Joakim Leions låtar kommer till när han sitter och ströspelar gitarr.  Bild: Lisa Karlsson
    De flesta av Joakim Leions låtar kommer till när han sitter och ströspelar gitarr.

Joakim botar skrivkramp med hjälp av lyssnarna

Efter en skrivsvacka bestämde sig Norrköpingsmusikern Joakim Leion för att testa ett nytt grepp och drog igång projektet Winter recordings. Med publikens hjälp ska ett nytt album lanseras till våren.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

En låt i månaden ska skrivas och släppas på Joakim Leions Youtube-kanal. Lyssnarna tycker till, vissa ändringar görs och sedan släpps nästa låt och nästa låt och till slut ett nytt album. Det är målet med projektet Winter recordings. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Jag har hur många låtar som helst som ligger och är färdiga, men som inte har text. Det var så jag kom på idén att börja med det här projektet. Jag tänkte att om jag sätter ett mål att jag ska släppa en låt varje månad, då får jag ju lov att göra det, berättar Joakim Leion. 

Två låtar på gång

Responsen på första låten var bra tycker Joakim Leion och nu i januari väntar två låtar på utgivning. 

– Projektet har hjälpt skrivprocessen mycket. Det har gått bra. Jag tror jag behöver lite press. 

Han beskriver låtarna som eftertänksamma och inte skrivna för att bli radiohits. 

– Jag ser mig inte som någon hitmakare. Då hade jag skrivit på ett helt annat sätt. Men självklart vill jag kunna leva på att skapa musik och turnera.

Katten Loco kryper upp i Joakims knä där han sitter i soffan. På väggen bakom honom hänger en gitarr, vid fönstret står fler instrument. Det är tydligt att musiken har varit en del av Joakim Leions liv sedan länge. 

– Jag kom på när jag var tolv att jag ville spela gitarr för då började jag lyssna på rockmusik, 60- och 70-talsmusik. Jag började direkt med att skriva låtar. Både på svenska och engelska och i olika genrer. Pröva runt mycket. Sedan har det fortsatt, berättar han. 

Han valde musikestetisk linje på gymnasiet på Folkungaskolan i Linköping, där han växte upp. Sedan spelade han i band och var med i tävlingen Rockkarusellen. 

– Men vi vann aldrig, säger han och skrattar vid minnet. 

– I början ville vi vara 80-talsrockare, med tuperat hår och nitar och läder. Det tyckte vi var coolt. Sedan blev det lite mer indie pop/rock. 

Mer som soloartist

Efter gymnasiet bröt Joakim Leion upp från bandet och började tänka på sig själv mer som soloartist. När han funderade på vilken musik han ville göra så drog det mer åt vishållet. 

– Jag gjorde en ep med svenska låtar med visstuk som jag släppte 2013. Sedan har jag inte släppt något just sedan dess. Jag har spelat mycket, men gick väl in i en period av skrivkramp vad gäller texter. 

Kreativiteten kickas igång

Tills nu då. När kreativiteten kickas igång igen med hjälp av Winter recordings. 

– Jag har alltid gillat att bolla och det är kul att bjuda in publiken och få dem att bli en del av processen, och av musiken. Det gör att de kan identifiera sig med den. På något sätt blir det hela lite mer prestigelöst också. 

Ett mer abstrakt mål med Winter recordings är att nå människor och påverka dem genom musiken. 

– Att lyckas beröra någon är viktigare än att nå många lyssnare. Jag tänker mycket på det när jag skriver. Hur jag ska nå ut. Jag vill att folk ska lyssna och tänka efter.

Texter på engelska

Den första låten var lugn och pianobaserad. Sedan har det följt några med gitarr. Texterna är på engelska. 

– Jag skrev på svenska tidigare, men för mig blir svenska mycket visa. Jag har aldrig lyckats skriva poppigt på svenska. På gott och ont blir svenska så tungt. Man känner sig så granskad på något sätt. Engelskan känns liksom friare. 

Sitter med gitarren

Joakim Leion plockar fram en av sina gitarrer och börjar spela. Det är precis så de flesta låtarna kommer till. När han sitter med gitarren och bara spelar. 

– Det musikaliska kommer lätt, sedan är skrivandet mer strukturerat. Att jobba som jag gör nu, med att ta in folks idéer är nog en mognadsgrej. Förr hade jag nog inte gillat det. 

Joakim Leion

Namn: Joakim Leion

Ålder: 24 år

Bor: I Norrköping

Youtube: Joakim Leion Winter Recordings

Facebook: /leionmusic