Kultur & Nöje.

2017-05-12 12:00
 • Sagal och hennes bror Mustaf kom från Somalia för fyra år sedan och gillar både         akrobatiken och att möta andra. Bild: Johan Ekfeldt
  Sagal och hennes bror Mustaf kom från Somalia för fyra år sedan och gillar både akrobatiken och att möta andra. 
 • Melker Eriksson är huvudtränare för flyktinggruppen. Bild: Johan Ekfeldt
  Melker Eriksson är huvudtränare för flyktinggruppen.
 • Norrköpings ungdomscirkus vill ge nyanlända chansen att cirkusträna. Bild: Johan Ekfeldt
  Norrköpings ungdomscirkus vill ge nyanlända chansen att cirkusträna.

Integrerande cirkuskonster

Låt oss möta flyktingarna där vi står, resonerade Norrköpings ungdomscirkus när vågen av nyanlända var som störst. Så föräldrarna gick över till flyktingboendet intill och bjöd in till cirkusträning.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sagal tar sikte på den runda ringen som tränaren Alva Fyrk håller upp framför den mjuka mattan tio meter bort. För att komma igenom ringen krävs vighet och beslutsamhet. Sagal har båda.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Det har hennes bror Mustaf också. Han är sju år, ett år yngre än syrran och båda kastar sig med stor entusiasm över de utmaningar som tränarna Melker Eriksson och Alva Fyrk på Norrköpings ungdomscirkus ställer dem inför. De flyger genom ringen och landar med eleganta kullerbyttor.

Ville skapa kontaktytor

Sagal och Mustaf skulle förmodligen inte ha varit här i ungdomscirkusens lokal i Norrköping om inte cirkusföräldern Jane Hjelmqvist hösten 2015 hade gått över till flyktingboendet och frågat om de nyanländas barn ville vara med och träna cirkus, helt gratis.

– Det var i samband med den stora flyktingvågen. Vi tyckte i cirkusen att vi borde skapa kontaktytor till det svenska samhället för de nyanlända. Jag gick dit och berättade om oss och frågade om de ville vara med, det var ju svårt med språket, men någon kunde översätta och några kunde lite engelska, berättar Jane Hjelmqvist.

Tretton barn i Magmagruppen

När det blev dags för söndagens träning gick föräldrar över till boendet och hämtade dem som ville vara med. De nyanlända bildade en egen grupp som fick namnet Magma och när ungdomscirkusen nu tillfälligt flyttar ut till Tyska torget i Norrköping för ett antal föreställningar inför publik kommer Magma att medverka vid ett av framträdandena.

– I början såg vi det som ett pilotprojekt, berättar gruppens huvudtränare Melker Eriksson. Vi fick integrationsbidrag från kommunen för att kunna erbjuda den här cirkusträningen gratis och sedan dess har vi haft en permanent grupp som tränar en gång i veckan. Det är 13 barn i Magmagruppen just nu, de flesta från Somalia och övriga Afrika.

Fick besked om fortsatt stöd

När flyktingboendet stängde försvann en viktig direktkontakt med Norrköpings nyanlända, så nu försöker man sprida ordet på andra sätt. Ungdomscirkusen fortsätter också att söka de bidrag som kommunen kan bevilja föreningar som vill göra riktade insatser för integration. Nu har man just fått besked om fortsatt stöd för 20 barn under säsongen som börjar i höst. 

– Pengarna gör att vi kan erbjuda gratis cirkusträning till familjer som förmodligen aldrig hade sökt sig till oss annars, säger Melker Eriksson.

Roligast av allt: studsmattan

I takt med att flyktingvågen minskar består Magmagruppen nu framför allt av barn som har bott i Sverige en tid eller är födda här. Sagal och Mustaf kom från Somalia för fyra år sedan och har lätt att prata svenska.

Båda är eniga om att studsmattan är allra roligast på träningen.

– Och det ska bli kul att uppträda med publik också. Och spännande, tillägger Sagal i en paus efter studsmattan.

Tanken har hela tiden varit att integrera Magmagruppen i ungdomscirkusens övriga verksamhet, och efter hand kan barnen gå över till andra grupper, berättar Maria Rothman som är en av de två ordförandena i Norrköpings ungdomscirkus.

– För oss är det här ett sätt att möta de nyanlända på de platser där vi är. Jag tror det är viktigt för våra barn också. Flyktingsituationen är ju en del av samhället, säger hon.

Fakta

• Norrköpings ungdomscirkus startade 1979 och hette de första åren Norsholms ungdomscirkus. I dag tränar omkring 150 barn och ungdomar i cirkusen, enligt den egna hemsidan. Lokalen finns på Ingelstagatan bakom polishuset.

• Föreställningen ”Skymningstid” ges vid sju tillfällen från den 12 till 21 maj på Tyska torget i Norrköping. Den 18 maj kommer Magmagruppen att medverka.

• Ungdomscirkusen erbjuder också sommarlovscirkus i Norrköping, Finspång och Västervik.