Kultur & Nöje.

2017-06-02 12:00
Teater Impuls stärker improvisationsmusklerna genom att öva samspel, gestalta karaktärer och bygga osynliga rum.  Bild: Anna Eriksdotter
Teater Impuls stärker improvisationsmusklerna genom att öva samspel, gestalta karaktärer och bygga osynliga rum.

Improviserad kamp mot barndiabetes

”Om vårt engagemang kan hjälpa någon att få det bättre är det värt allting”, säger Anita Ekermann, dramapedagog och improvisatör i Teater impuls från Norrköping. Den 10 juni ger de en föreställning till förmån för Barndiabetesfonden. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I18 år har Teater impuls improviserat för publik. Då och då har de gett biljettintäkterna till välgörenhet. Nu gör de en föreställning för att stödja forskning kring barndiabetes.

Det var på jobbet som en av Teater impuls medlemmar kom i kontakt med barndiabetes eftersom en kollegas son har sjukdomen. Genom henne förstod de att barndiabetesforskningen får betydligt mindre bidrag än forskning kring många andra sjukdomar.  


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– För oss är det här ett sätt att belysa något som har hamnat i skymundan och behöver lyftas, säger Anita Ekermann. Barndiabetes är en livslång sjukdom där inte en enda unge någonsin har blivit frisk. Om vi med vårt impro-engagemang kan hjälpa någon att få det lite bättre är det värt allting.

Kollegan, Viktoria Ahlin, är aktiv i Barndiabetesfonden. Hon bekräftar att det är svårt att samla in pengar:

– Många tror att all diabetes är kopplad till kost och livsstil och tycker att de drabbade får skylla sig själva för att de har ätit för mycket socker. Det stämmer inte alls. Barndiabetes är en immunologisk sjukdom. Det finns inget botemedel men insulinet som måste tas flera gånger om dagen och verka dygnet runt är livsuppehållande. Många blandar ihop diabetes typ 1, så kallad barndiabetes, med diabetes typ 2 som även kallas åldersdiabetes. Okunskapen är stor och det är olyckligt att de två sjukdomarna har nästan samma namn. Barnen som drabbas möter en hel del fördomar.

Allt skapas i stunden

Föreställningen kommer inte att handla om diabetes, eller det vet faktiskt ingen med säkerhet förrän där och då i salongen, för så är det med improvisationsteater. Inget är bestämt i förväg och det mesta kan hända. 

– Varje föreställning skapas i stunden med målet att berätta en historia för publiken. Vi utgår från oss själva och våra erfarenheter, aktuella händelser och omvärlden. Och en stor dos fantasi förstås. Vår enda rekvisita är några stora träkuber, berättar Anita Ekermann.

Det blir ofta tvära kast och väldigt roligt, men de skapar också längre berättelser som kan vara både finstämda och vemodiga. Musiken förstärker stämningar, men kan även vara utgångspunkten till en scen. Och den är lika improviserad som allt annat.

– Publiken är jätteviktig, för när vi skapar en scen lägger de till och fyller ut med sin egen fantasi. En osynlig dörr som öppnats åt ett håll måste öppnas åt samma håll varje gång annars bryts överenskommelsen, säger Anita Ekermann.

Tränar improvisationsmusklerna

Varje måndagskväll samlas de åtta skådespelarna, två musiker och en ljussättare för att repetera. Men hur i hela världen repeterar man inför föreställningar som helt saknar manus? 

– Vi övar samspel och lyhördhet för att lättare fånga upp medspelarnas idéer och bejaka dem. Repetitionerna handlar helt enkelt om att hålla igång improvisationsmusklerna genom olika övningar, förklarar Anita Ekermann.

Improvisationsteater med Teater Impuls

Lördag den 10 juni klockan 19.00 på teater Bråddgatan 34 i Norrköping.

Biljetter bokas via: www.teaterimpuls.se

Alla intäkter går till Barndiabetesfonden

Barndiabetes

Barndiabetes är en autoimmun sjukdom. Det innebär att immunförsvaret angriper de insulinproducerande betacellerna i bukspottkörteln så att de förstörs och insulinproduktionen upphör. Ingen vet varför det händer. 

Barndiabetes drabbar framför allt barn, men även vuxna kan drabbas. Varje år insjuknar mellan 700 och 800 barn i Sverige. Ingen har ännu blivit frisk utan sjukdomen kräver livslång behandling med insulin flera gånger dagligen. Trots behandling händer det att barn får allvarliga både akuta och långsiktiga komplikationer som kan vara livshotande. Det finns en överdödlighet bland barn med diabetes.