Kultur & Nöje.

2017-02-03 12:00
 • Hobbyforskare tar över där den traditionella forskningen gör halt. – Det här är en jätteintressant rörelse med många utövare i Europa, säger utställnings­producenten Mariadele Arcuri Rossoni på Visualiseringscenter. Bild: Johan Ekfeldt
  Hobbyforskare tar över där den traditionella forskningen gör halt. – Det här är en jätteintressant rörelse med många utövare i Europa, säger utställnings­producenten Mariadele Arcuri Rossoni på Visualiseringscenter.
 • Tim Omer är typ 1-diabetiker och använder en gör det själv-teknik som mäter kroppens blodsockernivå och injicerar rätt mängd insulin. Foto av bild som ingår i utställningen. Bild: Johan Ekfeldt
  Tim Omer är typ 1-diabetiker och använder en gör det själv-teknik som mäter kroppens blodsockernivå och injicerar rätt mängd insulin. Foto av bild som ingår i utställningen.
 • Har man inget laboratorium kan man göra ett, att ta med. Det här kitet analyserar dna och kan till exempel se vilket kött det är i din hamburgare. Bild: Johan Ekfeldt
  Har man inget laboratorium kan man göra ett, att ta med. Det här kitet analyserar dna och kan till exempel se vilket kött det är i din hamburgare.

Gör det själv-forskningen växer

Är det en vetenskaplig revolution? Allt fler börjar ta uppfinnandet i egna händer för att själva skapa den teknik de saknar. Visualiseringscenter lyfter i utställningen Beyond the Lab fram "gör det själv-forskningen".

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sarah Betts fick diagnosen artros, en sjukdom som orsakar svullna, ömma och stela leder. Som violinist upptäckte hon att besvären i den vänstra handen – som hon använder för att trycka ned strängarna – var mycket mindre än i den högra. Hon anade att det inte var en tillfällighet och skapade ett träningsredskap med fiolen som modell för att andra med artros ska kunna träna sina fingrar på samma sätt som hon.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Utställningen Beyond the Lab på Visualiseringscenter visar hur människor utanför forskarsamhället bidrar till teknikutvecklingen, ofta utifrån sina egna vardagsbehov. Här ges flera exempel på hur enskilda människor tar vid där etablerade teknikutvecklare av någon anledning gjort halt. Som Tim Omer.

Globalt nätverk

Han ingår i ett globalt nätverk av typ 1-diabetiker som själva skapar tekniken de anser sig behöva för att hantera sin sjukdom. Tim har varit med och utvecklat den sensor han har under huden på ena armen. Sensorn skickar information till en mottagare som i sin tur vidarebefordrar den till en app i hans smartphone. Den avgör hur mycket insulin hans kropp behöver och låter en höftburen pump injicera detta automatiskt.

Men är inte allt det här lite riskabelt? Vardagsuppfinnare och amatörforskare kan ju glatt strunta i de kontrollstationer som det traditionella vetenskapssamhället har satt upp åt sig.

– Det finns kritik från etablerade forskare. Och det kan gå snett, som när en kille försökte bygga en kärnreaktor i sitt kök för några år sedan. Men att man själv mäter luftföroreningarna där man bor när man är ute och går, det kan ju aldrig bli farligt, säger utställningsproducenten Mariadele Arcuri Rossoni på Visualiseringscenter.

Hon syftar på småbarnsmamman Shazia Ali-Webber som har konstruerat luftföroreningsmätare som hon hänger på gatustolpar och på barnvagnen för att bidra till samhälls-debatten.

Kan ses fram till den 14 mars

Även om en stor del av gör det själv-forskningen handlar om medicinsk teknik finns det mängder med hobbyforskning inom vardagens övriga områden. Ett exempel som utställningen visar är Bento Lab, ett litet undersöknings-kit för att analysera dna. Misstänker du hästkött i hamburgaren? Testa den!

– Do it yourself-forskningen har underlättats av internet och är en jätteintressant rörelse med många utövare och nätverk i Europa, säger Mariadele Arcuri Rossoni.

Vandringsutställningen Beyond the Lab har tagits fram av Science Museum i London och kan ses i Norrköping fram till den 14 mars. Den ingår i ett samarbete mellan 33 olika organisationer från samtliga EU-länder plus Schweiz, som vill involvera medborgare och intressenter i forskningsprocessen.

Målet är att forskning och teknikutveckling ska spegla allmänhetens och olika intressenters behov, prioriteringar och värderingar.