Kultur & Nöje.

2017-12-08 12:03
Cornelia Andersson hamnade på audition och lyckades knipa en av huvudrollerna i filmen ­”Goliat” lite av en slump. Nu har hon bestämt sig för att söka in till Filmhögskolan. Bild: Privat
Cornelia Andersson hamnade på audition och lyckades knipa en av huvudrollerna i filmen ­”Goliat” lite av en slump. Nu har hon bestämt sig för att söka in till Filmhögskolan.

Goliat – att vara en karaktär

Hon spelar Jonna i prisade regissören Peter Grönlunds långfilm ”Goliat” som just har avslutat inspelningarna i Norrköping. Rollen fick hon av en slump. 19-åriga Cornelia Andersson från Åby berättar om hur det är att vara sin karaktär.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Cornelia Andersson har svårt att få till tid för en intervju. Just nu arbetar hon extra på matvaruhuset Willys i Ingelsta, ett intensivt arbete med hårt schemalagda raster.

För några veckor sedan filmade hon sin sista scen i långfilmen ”Goliat”.  En film där Cornelia spelar Jonna, en av huvudrollerna, tillsammans med Sebastian Ljungblad och Joakim Sällqvist, också de från Norrköping.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Viktigt med det autentiska

”Goliat” är inte en uppföljare till Peter Grönlunds prisade dramathriller ”Tjuvheder”. Men den påminner om filmen i dess karaktär. Äktheten och det autentiska är viktigt när Peter Grönlund gör film. Och skådisarna ska vara amatörer, helst med egna erfarenheter av det många gånger hårda liv deras karaktärer lever.

– Jag halkade in på ett bananskal. Jag hade ingen erfarenhet av skådespeleri över huvud taget, mer än att jag hade spelat teater när jag var elva år, säger Cornelia Andersson. Hon berättar om den där dagen då hennes mentor på Fria läroverket – där Cornelia tog studenten i våras – en morgon kom inrusande i klassrummet och sade att alla som ville kunde gå ner till kafeterian där det var audition för en ny film.

– Min kompis ville testa, och min pojkvän. Jag tänkte att jag kunde följa med som stöd. Hade inte alls för avsikt att själv prova.

– Men när jag satt där och väntade ändrade jag mig och tänkte att det kunde vara kul att testa. De bad mig spela upp flera olika scener, jag tror att jag var där inne 40 minuter, säger Cornelia Andersson.

”Jag har inte behövt spela”

Efter audition ville filmteamet att Cornelia Andersson skulle göra ytterligare en provfilmning. Men eftersom hon skulle resa bort var hon tvungen att tacka nej.

– Därefter var det tyst. Tills de ringde en dag i juni och sade att de ville att jag skulle komma och provspela mot Sebastian Ljungblad.

Cornelia Andersson åkte till Stockholm och för första gången fick hon träffa regissören Peter Grönlund.

– Efter någon vecka ringde de och berättade att jag fått rollen.

Att spela Jonna har inte varit svårt enligt Cornelia Andersson. Tvärtom.

– Jag har inte behövt spela. Hon är väldigt lik mig. Jag är tuff, men kanske är hon lite tuffare. Jag har nog tagit efter henne i vissa avseenden.

– Hon har blivit som en del av mig, som jag kanske behövde. För jag kan ändå bry mig mycket vad folk tycker och tänker och så där, det gör inte hon – hon tar inte skit.

Enligt filmens producent Mattias Nohrborg testades även professionella skådespelare från Norrköping för rollerna.

– Men det funkade inte, just därför att de spelade. De karaktärer vi har valt, de bara är, säger han.

Spelades in främst runt Norrköping

Inspelningarna till ”Goliat” pågick i fem veckor och avslutades den 10 november. De flesta scener spelades in i och kring Norrköping.

– Utgångspunkten är en icke namngiven bruksort, en typisk svensk bruksort där den enda stora industrin är nedlagd. Och där människor antingen lämnat orten, eller stannat kvar.

– Bland de som stannat kvar finns det två grupper: de som pendlar, och de arbetslösa som lever i den extrema marginalen. Det är den sistnämnda gruppen Peter valt att fokusera på i ”Goliat”, säger Mattias Nohrborg.

Filmen kretsar kring en familj där den småkriminella pappa Roland, som spelas av Joakim Sällqvist, ska åka in på anstalt.

– När Roland åker in vill han att 18-åriga sonen Kimmy, spelad av Sebastian Ljungblad, ska ta över hans kriminella affärer och skolas in i rollen som familjens ledare och försörjare, säger Mattias Nohrborg.

Men Kimmy har andra planer. Han vill åka till en större ort och utbilda sig tillsammans med flickvännen Jonna.

– Jag tror att det var bra att jag och Sebastian Ljungblad inte kände till varandra innan filminspelningen. Det underlättade nog vårt arbete, säger Cornelia Andersson.

Att arbeta med Peter Grönlund, säger hon, har varit en erfarenhet.

– Han är väldigt lyhörd. Märker han att en mening inte ligger rätt i munnen säger han: gör det på ditt sätt, använd dina egna uttryck.

– Och då blir det mycket bättre. Han är också väldigt på tå för hur vi mår, säger hon.

Brinner för skådespeleriet

Om några år tänker Cornelia Andersson söka in till Filmhögskolan. Men först ska hon resa.

– Jag har alltid haft många intressen, men jag har aldrig tidigare brunnit för något så som jag gör för att skådespela, säger hon.

”Goliat” har smygpremiär på en okänd festival i maj. Och går upp på biograferna i början av oktober 2018.