Kultur & Nöje.

2016-05-13 12:20
 • Britta Andersson driver ett KRAV- odlat lantbruk i Vånga tillsammans med sin man Lennart Andersson. Bild: Privat
  Britta Andersson driver ett KRAV- odlat lantbruk i Vånga tillsammans med sin man Lennart Andersson.
 • Lennart och Britta Andersson. Bild: Privat
  Lennart och Britta Andersson.
 • År 2014 tilldelades Lennart och Britta Andersson miljöpriset Läderbaggen för sitt arbete. Den som delar ut priset är Mats Högborg från Kolmårdens djurpark. Bild: Privat
  År 2014 tilldelades Lennart och Britta Andersson miljöpriset Läderbaggen för sitt arbete. Den som delar ut priset är Mats Högborg från Kolmårdens djurpark.
 • ”Vi hyr betesmarker av andra jordägare, så korna flyttas mellan olika platser. De är resvana kor”, säger Britta Andersson. Bild: Privat
  ”Vi hyr betesmarker av andra jordägare, så korna flyttas mellan olika platser. De är resvana kor”, säger Britta Andersson.

Goda tider för lokalt mathantverk

Ett ökat intresse för mathantverk och närproducerade livsmedel, fler småskaliga producenter och en ökad lönsamhet – det är en utveckling som har skett i länet de senaste åren. ”Det har skett ett trendbrott”, menar Britta Andersson, tidigare Matlandet-ambassadör för Östergötland. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Med början på lördag, den 14 maj, är hon med och arrangerar matvandringar i Norsholms naturreservat bland ekbackar, strandängar och historiska lämningar tillsammans med Anette Aspegren-Güldorff på Ekoturen. Det är Britta Andersson som står för maten. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Man får ju inte plocka växter i naturreservatet, men jag använder sådant som motsvarar den flora och fauna som finns i närheten, säger hon. 

En viktig del av matvandringen handlar om att förmedla kunskap om vad som finns i naturen. Britta Andersson har kunskap om växterna, medan Anette Aspegren-Güldorff har koll på insekter och fåglar som finns i naturreservatet. 

Men det handlar förstås också om att lyfta fram en del av det lokalproducerade matutbudet, som vuxit rejält de senaste åren. 

45-50 olika företag

Det är den ökade efterfrågan som banat väg för utvecklingen. 

– Ett större intresse innebär en större kundkrets och att det blir något lättare att leva på sin småskaliga livsmedelsproduktion. Och blir det lättare att överleva så blir det också fler producenter. För åtta år sedan fanns det kanske 15 företag i Östergötland. I dag är vi uppe i 45-50. Och av dem är det kanske 30 som blivit så stora att de kunnat anställa folk, berättar Britta Andersson. 

I dag finns småskalig produktion av en rad livsmedel runtom i Östergötland. 

– Det är allt från odling av gurkor till kryddor till kokta och raffinerade produkter, glass, och annat, summerar hon. 

Själv driver Britta Andersson ett KRAV-odlat lantbruk i Vånga tillsammans med sin man Lennart Andersson. 

– Vi har 170 köttdjur som går på naturbetesmarker där man inte kan odla vete eller något annat. Vi hyr betesmarker av andra jordägare, så korna flyttas mellan olika platser. De är resvana kor, säger Britta Andersson. 

På sina egna marker odlar de hö, ensilage och åkerbönor till korna. 

De har också tre egna butiker där de säljer sitt eget KRAV-märkta kött, men också kött och korv från några andra småskaliga producenter.

Britta Andersson utsågs till ambassadör för satsningen på Matlandet som inleddes 2010 med syfte att bland annat lyfta fram unika smaker och produkter och att skapa bättre lönsamhet för jordbrukare och odlare. 

”Satsningen var absolut inte bortkastad”

Satsningen, som den förra regeringen och dåvarande jordbruksministern Eskil Erlandsson (C) låg bakom, fick hård kritik och lades ner av den sittande regeringen. 

– De stöd som utbetalades försvann in i Jordbruksverkets andra allmänna stöd, så att det inte i efterhand gick att utläsa konkret vad som kom från just Matlandet. Det var ju lite obegåvat att inte göra det mätbart så att det gick att följa upp, säger Britta Andersson.

Men vad Matlandet ändå gjorde var att sätta fokus på lokalt mathantverk och småskalig livsmedelsproduktion och att bidra till ett ökat intresse bland konsumenter. 

– Så satsningen var absolut inte bortkastad, tycker Britta Andersson, som efter Matlandet fortsatt engagera sig för den småskaliga livsmedelsproduktionen i Östergötland. 

Och hon menar att Östergötland står sig bra i jämförelse med andra län när det gäller bredden. 

– Det tydligaste beviset för det är att vi har Sveriges finaste och mest utvecklade Bondens egen marknad, med 45 utställare. Det är allt från blommor, gurkor, honung, potatis, kött, struts, kalkon, ostkaka, vilt, fisk och salami, berättar hon. 

Och det finns förstås fortfarande plats för fler att starta i Östergötland. 

– Vi skulle kunna ha fler mejerister, föreslår hon.