Kultur & Nöje.

2016-11-11 11:55
  • Dagbrott är ett humoristiskt drama med gruvnäring och exploatering som tema.  Bild: Carl Thorborg
    Dagbrott är ett humoristiskt drama med gruvnäring och exploatering som tema.
  • Fotografen Niclas Hammarströms bilder från kriget i Syrien visas på Stadsbiblioteket den 15–27 november.   Bild: Niclas Hammarström
    Fotografen Niclas Hammarströms bilder från kriget i Syrien visas på Stadsbiblioteket den 15–27 november. 

Globala Norrköping visas upp

Hur är det att bo i flyktingläger? Hur ser situationen ut för världens urfolk? Och var hittar du eko och reko varor i Norrköping? Allt detta och mycket mer kommer att diskuteras under Norrköpings globala veckor. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Norrköping är en global kommun. Under dessa två veckor vill vi skapa ett intresse för globala frågor och lyfta upp allt spännande arbete som lokala aktörer gör, säger Karin Faxér, miljöcontroller på Norrköpings kommun och en av de ansvariga för veckorna. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Som exempel nämner hon en rad olika skolutbyten; fordonstekniska programmet på Ebersteinska gymnasiet har utbyte med elever i Sydafrika och esteterna på De Geer-gymnasiet med elever i Kenya – för att nämna några. Men det är långt ifrån bara skolutbyten som kommer att visas upp under de globala veckorna. På programmet finns även föreläsningar, fotoutställningar, teater och filmvisningar. 

På Arbetets museum kommer det att byggas upp ett better shelter, en nödbostad av svensk design som används för att ge boende åt människor i samband med naturkatastrofer och väpnade konflikter. 

– Det finns omkring 30 000 better shelter-hus i världen. Det speciella med dem är just att det är hus och inte tält som det annars brukar vara, säger Karin Faxér.

Praktisk övning

För bygget av nödbostaden står elever på Ebersteinska gymnasiet och tanken är att bygget av huset inte bara ska innebära praktisk övning utan även inkludera värdegrundsarbete genom diskussioner kring vad eleverna skulle ta med sig om de tvingades lämna sina nuvarande hem för att leva i en nödbostad. 

De globala veckorna arrangeras av Norrköpings kommun i samarbete med biståndsorganet Sida. I år är fjärde året och Karin Faxér berättar att intresset att delta stadigt har ökat. 

– Förra året hade vi 21 publika aktiviteter i programmet och i år är det dubbelt så många. Vi växer hela tiden. 

Fakta: Guldkorn under de globala veckorna

Pieter ten Hoopens fotoutställning #childmothers, Galleri Kamelont. 

"Tänk dig om du måste fly till TadzMbeKistan" Interaktiv föreläsning om hur det kan kännas att börja om i ett nytt land. 

Kontinent Photo Agency presenterar Niclas Hammarströms bilder från krigets Syrien, Stadsbibliotetket.

Globalt torg på Domino, 27/11. Föreningar visar upp sitt internationella arbete genom utställningar, provsmakning och försäljning. 

Dagbrott, Teater Bråddgatan 34, ett humoristiskt drama med gruvnäring och exploatering som tema. 

Hela programmet finns på Norrköpings kommuns hemsida.