Kultur & Nöje.

2017-11-10 12:00
  • ”Stark som en räv” inleds med att rektorn för Sveriges främsta medicinska forskningsinstitut (spelad av Per-Johan Persson) kritiseras i en debattartikel. Här flankeras han av Jesper Barkselius och Stina von Sydow. Bild: Markus Gårder
    ”Stark som en räv” inleds med att rektorn för Sveriges främsta medicinska forskningsinstitut (spelad av Per-Johan Persson) kritiseras i en debattartikel. Här flankeras han av Jesper Barkselius och Stina von Sydow.
  • ”Stark som en räv” är Marika Lagercrantz regidebut på Östgötateatern. Bild:Johan Ekfeldt
    ”Stark som en räv” är Marika Lagercrantz regidebut på Östgötateatern.

Forskarmygel blir sitcom på teater

Nu kommer Östgötateaterns pjäs ”Stark som en räv” till Norrköping. Svågerpolitik inom universitets­världen, kan det vara ett ämne för en teaterpjäs? En komedi, dessutom?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Det är skönt att först få skratta åt en sådan här sak, så kan man fortsätta att diskutera det sedan. Ska man orka engagera sig i alla skandaler måste man få ha lite roligt mellan varven. Och det här är en riktig sitcom, säger Marika Lagercrantz som med denna pjäs gör sin regidebut på Östgötateatern.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


”Stark som en räv” hade urpremiär i Linköping i september och börjar gå på Stora teatern i Norrköping den 11 november. Pjäsen har paralleller till skandalen på Karolinska institutet där kirurgen Paulo Macchiarini har anklagats för forskningsfusk och för att ha orsakat patienters död med obeprövade operationsmetoder. Under hösten lades förundersökningen mot Macchiarini ned i brist på bevis.

Nepotism vid rekrytering

Manuset är skrivet av dramatikern Ylva Lööf som under många år var knuten till Karolinska institutet som föreläsare. Där reagerade hon mot vad hon uppfattade som nepotism vid rekryteringen av forskare. När det 2008 låg ett förslag på regeringens bord om att ta bort den oberoende sakkunniggranskningen vid tillsättandet av högre forskartjänster på landets universitet skrev hon två debattartiklar i DN och varnade för att detta skulle förvärra situationen.

– Mina debattartiklar fick uppmärksamhet i universitetsvärlden men fick tyvärr ingen politisk effekt alls. Därför skrev jag pjäsen ”Stark som en räv” för att försöka stoppa den så kallade autonomireformen som var en förvärrad version av det jag först varnat för. Jag hoppades att om jag levandegjorde mygelkulturen på KI, så som man kan göra i en pjäs men inte i en debattartikel, så skulle fler förstå faran med reformen och stoppa den, säger Ylva Lööf.

Rektorns hem

Pjäsen inleds med att rektorn för ett stort medicinskt forskningsinstitut öppnar morgontidningen och får syn på Ylva Lööfs debattartikel. Handlingen utspelar sig i rektorns hem där publiken också möter hans fru, svåger och en polsk städerska.

Det här är en komedi och Ylva Lööf menar liksom regissören Marika Lagercrantz att man orkar ta in mer viktig information om man samtidigt får skratta.

– När jag var mycket ung skrev jag en bok om amatörteater. Då intervjuade jag Margareta Krook och frågade henne vad som var viktigast med teater. Hon sade att teater alltid ska vara underhållande. Hur tråkigt, hemskt och förfärligt ett ämne än är så måste det på teatern alltid vara underhållning, säger Ylva Lööf.

Två diskussionskvällar på Östgötateaterns Café Gycklaren har kopplats till föreställningen. Den 15 november är temat ”Spelet bakom Macchiariniskandalen” och då medverkar två av de läkare som slog larm, Kalle Grinnemo och Oscar Simonson, samt dokumentärfilmaren Bo Lindqvist som har skildrat affären i tv-serien ”Experimenten”.

Ekonomisk makt

Den 29 november är temat ”Värna professionerna – skydda universiteten” och då handlar samtalet om att beslutsfattandet på universiteten alltmer baseras på ekonomisk makt på bekostnad av vetenskaplig bedömning och sakkunskap. Medverkande är tre debattörer från universitetsvärlden; Ylva Hasselberg, Ann Fritzell och Göran Collste.

Moderator är vid båda tillfällena Marika Lagercrantz.

– Jag håller i samtalen men min roll är lekmannens. Samtidigt har jag ju blivit mer och mer påläst ju mer jag hållit på med de här frågorna, säger hon.

Manusförfattaren Ylva Lööf finns också med under båda diskussionskvällarna. Hur ser hon på att förundersökningen mot Macchiarini lades ned?

– Beslutet hotar patientsäkerheten och stämmer inte med allmän rättsuppfattning. Det gör det också farligare för patienter att i framtiden delta i studier om nya behandlingsmetoder.

Varför pjäsen heter ”Stark som en räv” vill hon inte avslöja. Det får publiken avgöra. Pjäsen går på Stora teatern i Norrköping till och med den 3 december.