Kultur & Nöje.

2017-04-28 12:00
 • Monica Jalkemo från Blacka musik håller i trådarna inför årets upplaga av Minneskonserten. Bild: Lisa Karlsson
  Monica Jalkemo från Blacka musik håller i trådarna inför årets upplaga av Minneskonserten.
 • De senaste åren har Minneskonserten i     Skärblacka lockat mellan 3 000 och 5 000 besökare. Det lokala reggaebandet Kalle Baah har spelat på varje festival sedan starten 1981. Bild: Blacka musik
  De senaste åren har Minneskonserten i Skärblacka lockat mellan 3 000 och 5 000 besökare. Det lokala reggaebandet Kalle Baah har spelat på varje festival sedan starten 1981. 
 • Bild: Blacka musik
 • Bild: Blacka musik
 • Bild: Blacka musik

Festivalen där baktakt ger framgång

Om det är stämningen, baktakten, artisterna från Jamaica eller lokala Kalle Baah som får tusentals att besöka Minneskonserten i Skärblacka varje vår låter vi vara osagt. Men att reggaen lever i den lilla bruksorten, det råder det inga tvivel om. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

När budskapet om att Bob Marley hade avlidit nådde medlemmarna i reggaebandet Kalle Baah, den 11 maj 1981, arrangerade de en spontan hyllingsspelning på gräsmattan utanför deras replokal i Skärblacka. Den gången var publikskaran inte speciellt överväldigande, men mycket har hänt sedan dess. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Jag skulle säga att de senaste 20 åren så har Minneskonserten bara växt, berättar Monica Jalkemo från Blacka musik, som är en av dem som drar i trådarna inför eventet. 

Nationella och internationella artister

Kalle Baah har spelat på varje Minneskonsert ända sedan starten, men sedan Blacka musik började engagera sig i eventet under mitten av 80-talet deltar även andra band. Lokala såväl som nationella och internationella. 

– Både Kalle Baah och Marx gallo har varit på Jamaica och lärt känna många artister där. Det är därför vi har de kontakterna och kan få hit dem, säger Monica Jalkemo. 

Och så är det mycket tack vara Janne Karlsson, Kalle Baahs trummis.

– Han är spindeln i nätet. Han har spelat med alla och känner hela reggaesverige; Partiet, Kapten röd, alla de där, säger Monica Jalkemo. 

I år är de stora dragplåstren Kanyatta ”Culture” Hill och Christos DC från Jamaica, Kalle Baah och Papa Dee. Dessutom kommer Kiihjano ”di white lion”, Marx gallo & Hilltown syndicate och Gräsrot att spela under lördagen den 13 maj.  

– Både Papa Dee och Gräsrot har just släppt nya låter så det är jättekul att de kommer, tycker Monica Jalkemo. 

Tidigare i våras visade SVT en dokumentär om svensk reggae i vilken Skärblacka och Kalle Baah var ständigt återkommande referenser. Orten uppmärksammades som ett svenskt reggaemecka, som genom åren har bidragit till en rad reggaeartisters framgångar. 

De senaste åren har Minneskonserten dragit mellan 3 000 och 5 000 besökare. Åldrarna är blandade, med allt från barnfamiljer till pensionärer. Många kommer med picknickfilten och Monica Jalkemo beskriver stämningen som glad och familjär. 

– Det är det som är härligt med reggae. Alla är schyssta och trevliga och alla snackar med alla. Det är inget muck och stök, säger hon. 

Minneskonserten

Eventet uppstod som en hyllning till Bob Marley i samband med att han avled den 11 maj 1981. I år spelar bland annat Kanyatta ”Culture” Hill och Christos DC från Jamaica, Kalle Baah, Papa Dee, Kiihjano ”di white lion”, Marx gallo & Hilltown syndicate och Gräsrot. 

Festivalen arrangeras helt ideellt av Blacka musik och alla intäkter går till nästa års Minneskonsert.

I år äger Minneskonserten rum lördagen den 13 maj mellan klockan 13 och 20, utanför Folkets hus i Skärblacka.