Kultur & Nöje.

2017-12-29 12:00
Från Skärblacka har Marx Gallo och Hilltown Syndicate  kontakt med stora delar av reggaevärlden. Från vänster:  Marcus Nilsson, John-Luis Herrera, Sebastian Pettersson, Kevin ”Marx Gallo” Acuña, David Fridström, Sebastian Frisk, Daniella Torres.
Från Skärblacka har Marx Gallo och Hilltown Syndicate kontakt med stora delar av reggaevärlden. Från vänster:  Marcus Nilsson, John-Luis Herrera, Sebastian Pettersson, Kevin ”Marx Gallo” Acuña, David Fridström, Sebastian Frisk, Daniella Torres.

Ett reggaeband på uppgång

Förväntan och mersmak. Det är två av bandets ledord inför det nya året.

”Vi börjar få ihop en rätt bra cv”, konstaterar keyboardisten Marcus Nilsson när vi når honom på hans ”vanliga jobb” på fritidsgården i Skärblacka.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Hilltown Syndicate är ett av de reggaeband som det länge har gått riktigt bra för, men som hittills har fått se musiken som ett extrajobb.

– Alla i bandet vill framåt och det vore fantastiskt att bara kunna spela sin musik - det är klart att man önskar det.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Två dagar före jul släppte Marx Gallo och Hilltown Syndicate den nya låten ”Common Sense”.

– En riktigt tung låt, säger Marcus Nilsson och förklarar att den är skriven av Marx Gallo och David Fridström.

– Vi hoppas att låten ska sprida sig – liksom ”Likkle by likkle” som har gått bra världen över och som har fler än 400 000 spelningar på Spotify.

Som det kompband de är jobbar Hilltown Syndicate på många fronter samtidigt. Under hösten har de, från en av Dynamos scener, hunnit ta pulsen på Norrköpingsbornas reggaeintresse.

– Är sta´n redo för en ren reggaeklubb? Det är en av de saker vi har velat få svar på, säger Marcus Nilsson utan att egentligen berätta exakt vad de har kommit fram till.

Hoppas spela på Öland Roots

Samtidigt har bandet repat, i Blacka Musiks replokaler som ligger under simhallen, med den svenska världsstjärnan Papa Dee inför den spelning på klubben Roots i Halmstad som de gjorde nu i december.

Vid sidan av sina vanliga jobb lägger bandmedlemmarna mycket tid på musiken. Mycket hjälp, förklarar Marcus Nilsson, har de fått från Janne Karlsson från Kalle Baah och studion Red Hut som just färdigställt senaste singeln.

– Vi har gjort en musikvideo och även jobbat med att skicka vår musik till flera festivaler. Inför 2018 hoppas vi verkligen att vi äntligen, som ett helt band, ska få spela på Öland Roots.

Livespelningar är de så klart vana vid. Som kompband bakom Marx Gallo har de besökt Jamaica ett par gånger och spelningarna där har varit något utöver det vanliga.

– Att få stående ovationer av en publik på Jamaica är en obeskrivlig känsla. Man vill bara spela sin musik ännu mer, säger Marcus Nilsson.

Bob Marleys födelsedag är helig

I Skärblacka sticker ett par årliga traditioner ut lite extra. Den ena är husguden Bob Marleys födelsedag - då alltid någon typ av konsert brukar arrangeras och så den årliga minneskonserten som har hållits varje vår sedan 1981.

– Det vi ser mest fram emot just nu är minneskonserten då vi ska spela med Marla Brown som är en framstående stjärna och dotter till reggaelegendaren Dennis Brown.

När Marcus Nilsson får frågan om vad han själv helst lyssnar på blir svaret lite oväntat:

– Inte mycket alls, för tillfället. Mer på det jag måste spela själv och sedan har det så klart blivit en del julmusik på jobbet (Skärblacka fritidsgård).

Att bandet följs av en växande reggaepublik är naturligtvis viktigt för Marcus Nilsson. Därför var det en ära att Dennis Bovell som är en högt respekterad, reggaemusiker och producent i England presenterade en av Marx Gallo och Hilltown Syndicates mest spelade låtar i radio.

– Man vill ju spela sin musik och kunna leva på det. Det vore helt underbart.

Hilltown Syndicate

Vilka? Sebastian ”Rubbah-dub” Pettersson - trummor

Marcus ”Jr Riddim” Nilsson - keyboard

John Luis Herrera - Bas

David ”Sniper” Fridström - gitarr

Daniella ”Irie Dani” Torres - kör

Desmond Leonard - kör och rytmgitarr

Sebastian Frisk – piano

Vad? Uppåtgående reggaeband från Skärblacka. Kompar olika reggaesångare och har ofta sångaren Marx Gallo i spetsen. Har arbetat ihop med många internationella musiker som Max Romeo, Sly Dunbar, Tabby Diamond, Nambo Robinson, Sister Nancy, Marla  Brown, Kenyatta Hill, Christos DC, Christopher Meredith och Little Roy.