Kultur & Nöje.

2017-10-13 12:00
  • Christian Elmberg arbetar vid Frinavet och är en av initiativtagarna till arbetet med att förändra bilden av Navestad.  Bild: Monica Hansson
    Christian Elmberg arbetar vid Frinavet och är en av initiativtagarna till arbetet med att förändra bilden av Navestad.
  • Fritidsgården Frinavet slog upp dörrarna för drygt ett halvår sedan, men ”Navestad mot våld” startade redan 1995 efter flera oroligheter i området, då föreningar, kyrkan, Hyresbostäder och de boende gick ihop för att skapa en förändring. Bild: Monica Hansson
    Fritidsgården Frinavet slog upp dörrarna för drygt ett halvår sedan, men ”Navestad mot våld” startade redan 1995 efter flera oroligheter i området, då föreningar, kyrkan, Hyresbostäder och de boende gick ihop för att skapa en förändring.

Ett Navestad mot våld

Ungdomarna ska vara stolta att komma från Navestad. På FN-dagen släpps därför den nya skivan och diktsamlingen som ska hjälpa till att förändra uppfattningen om området.

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det regnar ute och kylan har börjat tränga sig på. Inne i Svenska kyrkans lokaler ljuder glada rop och skratt, här huserar fritidsgården Frinavet sedan ett drygt halvår tillbaka. Nu har de varit med och dragit i gång ”Navestad mot våld” tillsammans med skolor, kyrkan, socialen, polisen och Hyresbostäder. För att alla ska vara med.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


– Vi vill inte se det här som ett projekt, utan som ett arbete som fortsätter. Många har en bild av vad området är för något men den bilden stämmer inte alltid. Vi vill ­synas och skapa något positivt, säger Christian Elmberg som arbetar vid Frinavet och är en av initiativ­tagarna till områdesarbetet.

Hundratals dikter och nyskriven musik

Dikterna i boken har skrivits av elever i skolorna, flera hundra kom in och en urvalsgrupp valde ut vilka som slutligen skulle komma med i boken. Musiken på skivan har skapats av musiker från Nave­stad, och från Frinavet har Cajsa Carlsson och Muzdalifa Al-Nuaimi bidragit med varsin egenskriven låt. Cajsa Carlsson rappar för första gången, om mod och att våga. Muzdalifa Al-Nuaimis sköra stämma sjunger om vänskapsband och att uppskatta dem man har.

”Navestad mot våld” startade redan 1995 efter flera oroligheter i området. Föreningar, kyrkan, Hyresbostäder och de boende gick ihop för att skapa en förändring.

– Arbetet genererade fyra skivor och en eller två diktsamlingar, men sedan dog det liksom ut och förra året kände vi att vi behöver dra igång det igen, berättar Christian Elmberg.

Förändrar bilden av Navestad

Christian Elmberg upplever att det ofta är mycket snack om att Navestad är ett struligt område, och många av eleverna från andra områden som går på skolan i Navestad stannar sällan eller aldrig kvar efter skolan. ”Nave­stad mot våld” ska förändra bilden av stadsdelen, och få de boende att känna sig stolta över att bo här.

– Om du känner stolthet över ditt område så kommer du inte att vilja förstöra det, vi vill att barnen ska känna en positivitet. Det kan lätt bli så att man fastnar i det dåliga om man inte känner stolthet. Ingen annan ska skapa området, det är vi som bor här som ska skapa det, säger Christian Elmberg.

De har tryckt upp tröjor och påsar med loggan, vilket skapar en gemenskap som syns genom hela stadsdelen. Från fritidsgården till Hyresbostäder och de olika skolorna. Våren 2018 kommer det att bli en festival med musik, dansshower och aktiviteter för alla.