Kultur & Nöje.

2017-01-20 12:00
  • Under en vecka i juni fick 17 ensamkommande ungdomar experimentera med kameror. Resultatet blev utställningen Mitt möte med Sverige.  Bild: Younes
    Under en vecka i juni fick 17 ensamkommande ungdomar experimentera med kameror. Resultatet blev utställningen Mitt möte med Sverige.
  • Bild: Saba
  • Bild: Hadi
  • Bild: Ghasem Ali

Ensamma i nytt land – unga visar sina bilder

Det nya landet genom 17 ensamkommande ungdomars ögon. Det är fotoutställningen Mitt möte med Sverige, som just nu visas på stadsbiblioteket i Norrköping.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Himlen är så där intensivt blå. Gräset så grönt att det nästan ser fejk ut. Ett bi har satt sig på en sliten jympasko. Biblioteket är folktomt. Två ungdomar sitter tätt tätt och tittar ut över vattnet med solen stekande i ansiktet. De 17 ungdomarna som deltog i Nyköpings fotoklubbs sommaraktivitet Mitt möte med Sverige har fångat sommar-Sverige perfekt. Dessutom med en extra dimension genom sitt utifrånperspektiv, som gör bilderna särskilt spännande. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


På flera bilder syns flaggor som vajar i vinden. Händer som snuddar vid varande i ett möte. På en av bilderna med temat frihet hoppar en kille högt i luften. Tyngdlös och med ett brett leende på läpparna. Jag får en känsla av förundran blandat med nyfikenhet när jag tittar på bilderna. Kanske också längtan. Förhoppningar. 

Fotografierna är fint komponerade. Motiven omsorgsfullt utvalda och genomtänkta. Men vad var det ungdomarna tänkte på när de tog just de här bilderna? Varför valde någon just gatan med de pastellfärgade husen i skildringen av en byggnad? En dam som doftar på en blomma för att berätta om ett möte? Den informationen finns inte. Och jag blir fruktansvärt nyfiken. 

En vecka i juni

Eva Malm från Nyköpings fotoklubb är en av dem som har jobbat med projektet Mitt möte med Sverige. Hon berättar att idén föddes förra våren och att själva fotograferandet ägde rum under en vecka i juni. 

– Ungdomarna tyckte det var jätteroligt. Det märktes att de var bildintresserade och hade bildseende, så det kändes som att vi nådde fram till rätt personer, berättar hon. 

Första dagen hade fotoklubben med sig en tolk som översatte instruktionerna för veckan. 

– Vi pratade om att vi ville att de skulle tänka på teman och att de skulle fotografera mycket. De hade inte fotat med kameror innan så vi fick visa lite. Men vi talade inte så mycket om tekniken utan vi pratade lite om bildkomposition, säger Eva Malm.

Sedan skickades ungdomarna ut att prova. Sammanlagt knäpptes över 3 400 bilder under veckan. Favoriterna valdes ut och blev utställningen Mitt möte med Sverige. Deltagarna fick också bilderna samlade i en fotobok och några av de egna bilderna utskrivna. 

Både ungdomarna och Nyköpings fotoklubb har fått många positiva kommentarer om bilderna och om projektet i sig. 

– En flicka hade fotat en kvinna som luktade på en blomma och den kvinnan kontaktade sedan mig och ville köpa bilden. Så den flickan fick sälja sin första bild där. 

Under hösten engagerade sig elva av ungdomarna i en fotokurs som klubben höll i och de har deltagit på föreläsningar. 

– Vi kommer fortsätta att bjuda in dem även framöver. Det är roligt, och de verkar väldigt intresserade, säger Eva Malm.

Fakta

Fotoutställningen Mitt möte med Sverige visas på Norrköpings stadsbibliotek till och med den 22 januari. 

I mars kommer utställningen även att visas på Linköpings stadsbibliotek.