Sport.

2016-05-24 07:12
 • Det är mycket som går Emir Kujovics väg just nu. Serieledning med IFK, 50 allsvenska mål i bagaget och beskedet att han är uttagen i Hamréns trupp till EM i Frankrike. ”Jag ska självklart åka dit och ta för mig”, säger han. Bild: Anna Mi Skoog
  Det är mycket som går Emir Kujovics väg just nu. Serieledning med IFK, 50 allsvenska mål i bagaget och beskedet att han är uttagen i Hamréns trupp till EM i Frankrike. ”Jag ska självklart åka dit och ta för mig”, säger han.
 • Vad som händer efter EM vill Emir Kujović inte tänka på ännu. Och han vet inte vad som blir nästa steg när kontraktet med IFK går ut vid säsongen slut. ”Men jag har inte stängt dörren för att stanna i Norrköping”, säger han. Bild: Anna Mi Skoog
  Vad som händer efter EM vill Emir Kujović inte tänka på ännu. Och han vet inte vad som blir nästa steg när kontraktet med IFK går ut vid säsongen slut. ”Men jag har inte stängt dörren för att stanna i Norrköping”, säger han.
 • Det är mycket som går Emir Kujovics väg just nu. Serieledning med IFK, 50 allsvenska mål i bagaget och beskedet att han är uttagen i Hamréns trupp till EM i Frankrike. ”Jag ska självklart åka dit och ta för mig”, säger han. Bild: Anna Mi Skoog
  Det är mycket som går Emir Kujovics väg just nu. Serieledning med IFK, 50 allsvenska mål i bagaget och beskedet att han är uttagen i Hamréns trupp till EM i Frankrike. ”Jag ska självklart åka dit och ta för mig”, säger han.

Emir laddar för EM

Han har nyss gjort sitt 50:e allsvenska mål, hans guldkantade IFK leder allsvenskan och han är uttagen att vara med i EM-truppen.

– Det är kul att vara jag just nu, säger Norrköpings anfallsstjärna Emir Kujović. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Trots tidigare landslagsspel och framgångar i klubbspelet var han inte alls säker på att få någon EM-biljett. Han hade just kommit hem efter onsdagsträningen när samtalet kom från Marcus Allbäck. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Det är svårt att sätta ord på känslan. Det är en dröm som jag har haft sedan jag var liten. Jag är otroligt glad och stolt. Det är en ära att få vara med i landslaget överhuvudtaget, och särskilt i ett mästerskap, säger Emir Kujović, som förstås också hoppas på mycket speltid. 

– Jag kommer att vara beredd när chansen kommer. Jag vet att jag konkurrerar med jättebra spelare, men jag har ju mina kvaliteter som gjort att jag kommit med och det gäller att ta fram dem, säger han. 

Vill inte tänka på någon guldjakt

En plats i EM-truppen betyder förstås också att han får träna och spela med Zlatan Ibrahimović. 

– Det triggar igång mig. Jag vill lära mig av honom, och testa olika kombinationer i spelet. Jag blir peppad och vill göra så bra ifrån mig som möjligt, säger han.

Ännu återstår tre veckor innan truppen reser till Frankrike. 

Fram till dess blir det spel med klubblaget IFK, som den här säsongen brottas med utmaningen att upprepa förra årets guldsuccé. Och även om det just nu ser bra ut, med serieledning och tio raka hemmasegrar i ryggen vill Emir Kujović helst inte tänka på någon guldjakt.  

– Den bedriften vi gjorde förra året var en överraskning för hela Sverige. Men jag känner ingen press. Om man tittar för långt fram glömmer man lätt att fokusera på nuet. Och det vi är bra på är att vara ödmjuka, ta en match i taget och sedan nollställa oss efteråt, säger Emir, som trots sin egen status som anfallsstjärna hellre lyfter fram laget som framgångsfaktor. 

– Det är en bra grupp, både spelare och ledare. Alla bidrar. Det är många unga, men också några äldre som backar upp. Vi är ambitiösa och vi slår oss inte till ro, säger han. 

Att fotbollen ligger människor extra varmt om hjärtat i Norrköping är något som förstås inte gått Emir Kujović förbi. 

– Jag visste ju redan innan jag kom hit att det var en klassisk klubb som genom historien tagit några guld, men som haft några tunga år efter det. När jag kom var laget i en uppbyggnadsfas, säger han. 

Livet är inte bara fotboll

I takt med uppgången som följt sedan dess har han också sett hur fotbollsintresset fått ett uppsving i stan. 

– Nu när vi fått upp laget i toppen igen, där vi hör hemma, så har många kommit tillbaka på matcherna igen. Nu är det runt 10 000 på varje match. Så jag tror att folk har längtat efter de här framgångarna, säger han. 

När han rör sig i stan är det många som gratulerar och hejar när de ser honom. 

– Och när det var skriverier om att jag eventuellt skulle lämna klubben, så var det många som bad mig att jag skulle vara kvar. Det är kul att få den uppskattningen, säger han. 

Men livet är inte bara fotboll för Emir Kujović. 

– Min familj spelar stor roll för mig. Min fru och mina barn. Min son, som är ett och ett halvt år och min dotter som snart blir två månader. Så det är busigt och kul där hemma, precis som det ska vara. Och när jag är med dem glömmer jag bort fotbollen, säger han. 

Tittar inte för lång fram

Hur framtiden efter EM ser ut vill han inte tänka på ännu. 

– Jag har i mitt system att ta en grej i taget. Jag tittar inte för långt fram. Man vet aldrig vad som händer, säger han. 

Men visst hoppas han på fortsatt spel i landslaget – ett landslag som efter EM ska ledas av hans nuvarande tränare i IFK, Janne Andersson, som också var hans tränare i Halmstads BK. 

– Jag vill ju vara med i landslaget oavsett det. Men visst är det en fördel för mig. Janne känner mina kvaliteter och vi har en väldigt god relation, säger han. 

Kontraktet med IFK Norrköping löper också ut efter säsongens slut. 

– Vi får se om något dyker upp efter EM. Jag är öppen mot klubben och vi vet var vi har varandra. Och jag har inte stängt dörren för att stanna i Norrköping, säger han.