Kultur & Nöje.

2016-11-18 12:00
  • "Gruvfrågan inte är en fråga för ’några andra’ uppe i Norrland. Den berör hela Sverige." Det säger Dagbrotts regissör Anders Duus. På bilden skådespelerskan Sarakka Gaup.   Bild: Carl Tohrborg
    "Gruvfrågan inte är en fråga för ’några andra’ uppe i Norrland. Den berör hela Sverige." Det säger Dagbrotts regissör Anders Duus. På bilden skådespelerskan Sarakka Gaup. 
  • Sarakka Gaup och David Lenneman i föreställningen Dagbrott som spelas på Teater Bråddgatan 34 på torsdag. Bild: Carl Tohrborg
    Sarakka Gaup och David Lenneman i föreställningen Dagbrott som spelas på Teater Bråddgatan 34 på torsdag.

Drift med oseriös gruvdrift

Hur påverkar en gruva ett samhälle, människorna och miljön? Det är några av frågorna som dramatikern Anders Duus går till botten med i föreställningen Dagbrott som spelas i Norrköping på torsdag.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Det här är en pjäs som för att vara mig har ett ovanligt tydligt syfte och ärende. Jag kände att det var på sin plats den här gången, för jag är väldigt provocerad av det som händer, men också för att det här är en berättelse som är oberättad, säger Anders Duus. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Det är konsekvenserna av gruvnäringen han syftar på. Detta att gruvor orsakar stor miljöförstöring, och i norra Sverige också tränger undan samer från traditionella renbetesmarker. Det är eggande tycker Anders. Det måste visas upp. Folk måste få veta.  

– Jag förstår mycket väl att politikerna lockas av gruvnäringen. Det handlar ju om arbetstillfällen och så kommer stora företag och lovar guld och gröna skogar. Men föreställningen pekar ut gruvor som extrema högriskprojekt. Både för miljön och om det blir några jobb över huvud taget. 

Protester mot gruvprojekt

Det började med att Anders snubblade över protesterna mot gruvprojektet i Gállok i sociala medier. Ungefär samtidigt demonstrerade aktivister mot ett kalkbrott i Ojnareskogen på Gotland.

– Jag kände att här finns det en skitstor fråga där Sverige är ett extremt land och som de allra flesta inte vet någonting alls om, berättar han. 

Sveriges generösa lagstiftning vad gäller prospektering, som i praktiken gör det möjligt för vem som helst att prospektera var som helst, var en av faktorerna som gjorde Anders engagerad i gruvfrågan. 

– Det finns många oseriösa företag på marknaden, som prospekterar hej vilt och så går de i konkurs och så lämnas det hela med väldigt stora skador på miljön. Gruvnäringen är en bransch som gör väldigt stora skador på vår natur och som ofta ger väldigt lite tillbaka. 

Turnerat i snart en månad

Nu har Dagbrott turnerat i snart en månad. På torsdag sätts föreställningen upp på Teater Bråddgatan 34. 

– Det är en föreställning som är till för alla. Man ska kunna se den utan att veta ett dugg om gruvor. I grunden ligger kärlekshistorier, relationer mellan människor, berättar Anders Duus.  

En novellform

Dagbrott har lite av en novellform där publiken får följa ett antal människoöden som alla snuddar vid varandra, som alla har gruvnäringen som gemensam fond och som alla handlar om kärlek. 

– Det är en rolig föreställning. Jag tänker att allvaret och det roliga är en förutsättning för varandra. För att något ska bli roligt måste det finnas ett allvar att bry sig om i botten och för att kunna ta någonting på allvar så måste man också kunna skratta. 

Anders hoppas att föreställningen ska tala till både hjärta och hjärna. Att publiken både ska få ta del av spännande livsöden och lära sig någonting. 

– Och gärna känna att här finns det något att fördjupa sig i och engagera sig i. 

Nu har turnén precis passerat några städer i norra Sverige, där gruvfrågan finns närmre i folks medvetande. 

– Men jag vill poängtera det. Att vi har en bild av att gruvfrågan är en slags norrländsk fråga. Men så är det ju inte längre. Det är inte sant. Det görs ju jättestora prospekteringar även i andra delar av Sverige. Det är också ett ärende som föreställningen har, att presentera att detta inte är en fråga för "några andra" uppe i Norrland. Den berör hela Sverige.