Kultur & Nöje.

2017-04-14 05:46
  • Viktoria Karlsson, Sebastian Andersson, Kalle Knutsson och Titti Knutsson fixar fest på Arbis för alla klimatintresserade.  Bild: Johan Ekfeldt
    Viktoria Karlsson, Sebastian Andersson, Kalle Knutsson och Titti Knutsson fixar fest på Arbis för alla klimatintresserade. 
  • Bild: Johan Ekfeldt

De vill rädda klimatet – och ha kul på vägen

Säg global uppvärmning och många får en klump i magen av klimatångest. Men inte det här gänget. Deras engagemang för jordens framtid är mycket seriöst – men man måste ju få ha lite kul på vägen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Klimatet är en så viktig fråga att allt runt omkring kan bli så allvarligt. Jordens överlevnad, det skojar man liksom inte bort. Men man måste inte skämmas för att man har kul samtidigt, säger Titti Knutsson som är en av de drivande i föreningen Klimatfolket.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Lättsamhet och glädje i klimatarbetet

Klimatfolket och Arbis bar och salonger arrangerar en fest på Arbis i Norrköping fredag den 21 april. De kallar det ”Scenario 2,6 – en helkväll för alla som bryr sig och gärna har roligt under tiden”.

Namnet kommer från FN:s klimatpanels mest optimistiska framtidsprognos. Programmet innehåller föredrag och workshopar men också nöje och humor. En av de större bokningarna är Svante Axelsson som är nationell samordnare för regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige. Han har tidigare skrivit förordet till Titti Knutssons bok Hopp för klimatet – 50 östgötar berättar.

Det största dragplåstret är kanske ändå hiphopbandet Movits! som mitt i sin utlandsturné gör vårens enda Sverigespelning på Arbis denna kväll.

– Jag hade pratat med dem tidigare och visste att de gärna ville spela här, säger Arbis verksamhetschef Sebastian Andersson som en förklaring till varför bandet gör den här spelningen.

En av tankarna med den här festen är just att sammanföra klimatkämpar med grupper som kanske inte har klimatet som sin första agenda.

– Movits! är ju samhällsengagerade och har en publik som är van att tänka kring viktiga frågor. Nu får alla mingla runt med varandra under kvällen, säger Klimatfolkets Kalle Knutsson, som också är en av festfixarna.

En annan tanke är att få in lite mera lättsamhet och glädje i klimatarbetet. En fråga som har gnagt i arrangörerna är nämligen varför det är så lite kultur och fest bland klimatengagerade människor.

– Jag fick en så bra one liner av Svante Axelsson: ”Vi måste förnya vår egen energi också”. Vi kan inte bara titta på smältande isar och döda isbjörnar, säger Titti Knutsson.

Inkörsport till tyngre klimatengagemang

Hon menar att det delvis är en generationsfråga. Äldres miljöengagemang tar sig gärna uttryck i föreningsliv med stadgar och årsmöten. Ungas driv letar sig oftast fram på andra vägar.

Klimatfolket vill sänka tröskeln för den som kanske tänker att miljöfrågorna är för komplicerade.

– Om en fest på Arbis blir ett sätt att ändra sitt beteende i rätt riktning, då har vi sänkt den tröskeln, säger Titti Knutsson.

– Det kan bli en inkörsport till tyngre klimatengagemang, säger Kalle Knutsson och de andra skrattar åt ordvalet.

Ur programmet

Scenario 2,6. 

• ”Det går lättare än vi tror”. Föredrag av Svante Axelsson, samordnare för Fossilfritt Sverige.

• Föredrag av Lisa Färnström från scenkonstkollektivet Troja som var konstnärlig ledare för Riksteaterns klimatmanifestation Run for your life 2015.

• Estradpoesi med Dödsstjärnan och Rebecka Le Moine.

• Musik av Norrköpingsduon Märtha Franz.

• Textverkstad Loesje style med Mika Liffner.

• Cykelkök. Ta med din gamla hoj och få hjälp att laga den.

• Konsert med Movits!